Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarnsvedens Tabitha Chawinga: "Vill göra 40 mål"

/
  • Thabita Chawinga är gjort supersuccé i serieledande Kvarnsveden.

Åtta mål på sju matcher.
Tabitha Chawinga är nöjd med inledningen, men långtifrån mätt på att göra mål.
– Jag hoppas att jag kan göra omkring 40 mål i år, säger Kvarnsvedens succéförvärv.

Annons

KIK-anfallaren, med det näst intill magiska målsinnet, gjorde sin första säsong i Sverige i fjol. Då, i Krokom Dvärsätt i division 1, stannade hon på 39 mål.

– Man ska komma ihåg att hon missade flera matcher också, om jag inte minns fel så var det åtta stycken, säger Anders Funseth, ordförande i Krokom Dvärsätts damsektion.

I hemlandet Malawi fick Chawingas flytt till Sverige stor uppmärksamhet, då det var första gången som en kvinnlig fotbollsspelare representerade en europeisk klubb.

Hur hittade ni henne?

– Säsongen innan Tabitha kom hit hade vi några amerikanska tjejer i laget. En av dem hade gjort ett skolprojekt i Malawi och fått syn på Chawinga. Hon tipsade oss och på den vägen var det, berättar Funseth.

Chawinga tillhörde då fotbollskademin DD Sunshine.

– När hon kom hit, så hade hon inte fyllt 18 år. Den regeln hade vi inte riktigt koll på, men det innebar att hon inte kunde spela förrän den 20 maj, då hon fyllde 18. Vi såg förstås redan på träningarna att hon var väldigt duktig, säger Funseth.

Tanken var sedan att Chawinga skulle återvända till Krokom Dvärsätt i år.

– Hon skulle inleda säsongen här och vi hade lovat att hjälpa henne vidare. Dessutom skulle hon ha ytterligare ett par spelare med sig från akademin.

Men Kvarnsveden hann emellan och skrev kontrakt med Chawinga.

– Vi visste att Kvarnsveden var intresserat av Tabitha eftersom hon provspelade där efter förra säsongen. Fast övergången gick snabbare än vi hade räknat med, säger Funseth.

Trots Chawingas 39 mål så var det inte särskilt många klubbar som visade intresse.

– Det tycker vi är konstigt. Vi trodde nog att hon skulle gå till en allsvensk klubb. Förutom Kvarnsveden, så var det bara Östersund som hörde av sig. Kvarnsveden var lite snabbare, säger Funseth.

Just Östersund och Kvarnsveden möts på lördag i Elitettan. Då återstår det att se om Chawinga lyckas förlänga sin målsvit. Hon gick mållös från den första matchen mot Älta, men har sedan "målat" i sex raka. Totalt åtta mål har det blivit från den vindsnabba malawiskan.

Olle Davidsson, ordförande i Kvarnsvedens IK, är naturligtvis nöjd med att ha knutit Chawinga till klubben.

– Ja, levererar man mål som hon gör, så måste vi vara nöjda. Hon kommer även in mer och mer i gruppen. Tabitha är en väldigt blyg tjej.

Processen att få henne klar för Kvarnsveden var allt annat än smidig.

– Det tog tid och jag hade mycket kontakt med David Dube som driver DD Sunshine där Tabitha har gått. Jag tror att jag betalade Tabithas visum tre gånger innan allt blev klart och hon kunde sig på ett flyg till Sverige, säger Davidsson.

Kvarnsvedens IK fick även betala ett utbildningsbidrag (max 20 000 kronor) till Chawingas moderklubb.

– Kanske inte så stor summa för oss, men det motsvarar en årslön i Malawi som är ett oerhört fattigt land med stor arbetslöshet. Jag hoppas och tror att bidraget blir en jättehjälp för dem.

Utöver utbildningsbidraget skickar Chawinga ner större delen av sin lön till familjen.

– Jag har mamma, pappa och fyra systrar som är jätteglada och stolta över mig. Jag vill hjälpa till och skickar så mycket pengar jag kan.

Hon trivs i Borlänge och är nöjd med starten i Kvarnsveden.

– Staden är fin och laget är också bra. Vi spelade oavgjort i premiären och förlorade mot Djurgården, men på slutet har vi bara segrar.

Hon älskar att göra mål och ser det som sin primära uppgift i Kvarnsvedens IK.

– Nu har jag mest gjort ett mål per match. Jag hoppas att jag kommer in mer i serien och när den vänder kanske jag kan göra två och tre mål per match.

Hon siktar högt och vill gärna slå fjolårets målskörd, 39 stycken.

– Totalt hoppas jag på omkring 40 mål i år.

Hon ligger tvåa i Elitettans skytteliga, ett mål efter Mia Jalkerud, Djurgården, som gjorde sex av sina nio mål i premiären.

Om Tabitha Chawinga håller sitt fina målsnitt, så kan Kvarnsvedens IK sannolikt räkna med en telefonsignal från någon damallsvensk klubb redan i sommar.

Men Olle Davidsson är inte särskilt intresserad av att släppa Chawinga. Tvärtom, ser han gärna att hon spelar i Kvarnsveden även nästa säsong.

– Planen är att förlänga med henne.

Vad gör ni om en allsvensk klubb hör av sig och vill värva henne?

– Det känns inte aktuellt. Åtminstone inte i det läge som vi befinner oss i nu. Det skulle i så fall vara om vi hamnar i Ingenmansland.

Och då blir det en förhandlingsfråga?

– Ja, det kan man säga.

Är Tabitha Chawinga den bästa spelaren som du har värvat till Kvarnsveden?

– Vi har nog haft mer kompletta spelare förut, men troligen aldrig någon som är lika vass i boxen som Tabitha, säger Olle Davidsson.

I veckans Fotbollspuls med Serietipset berättar Davidsson vilka värvningar han fortfarande håller högre. Där kan du också se en intervju med Tabitha Chawinga.

Annons