Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarnsveden klara för Damallsvenskan

På lördagseftermiddagen stod det klart.
Kvarnsvedens IK spelar i Damallsvenskan nästa säsong.
Då hyllade Jonas Björkgren klubbens ordförande.
– Det här var det minsta vi kunde ge honom, säger tränaren.

– Det här är vår present till Olle Davidsson...

Rösten stockar sig och Jonas Björkgren tystnar för en liten stund.

För bara några minuter sedan blev han och hans Kvarnsveden klara för spel i Damallsvenskan kommande säsong, efter en förkrossande 6–0-seger mot Östersund.

När han nu ska sätta ord på känslorna så är det klubbens hårt arbetande ordförande som tränarens första tankar går till.

Björkgren tar ny sats.

– Alltså, han jobbar ju kopiöst. För den här klubben och för de här tjejerna, så det här var det minsta vi kunde ge honom, kändes det som. Han har ju försökt i så många år också. Det känns jättekul.

Du får göra det din första säsong också.

– Ja. Men det är ju som jag har sagt förut. Man hade ju ändå ingredienserna att jobba med. Sedan är det klart att man får sätta det hela. Man ser ändå hur viktigt det är att sätta ett försvarsspel. Det är inget snack om att det är det som allt föds ur. Ett ramstarkt försvar.

Något som man bevisade även mot Östersund, där laget åter igen var som en mur bakåt.

– Det är fjortonde nollan på "Ade" (Adelaide Gay). Det är klart att Tabita gör tre, men det är en lagsport och hon ingår i laget. Det här försvaret och de roller som alla accepterar. Det är det som är nyckeln. Att man accepterar att ta lite mer hemjobb för att Tabita ska vara frisk och fräsch i offensiven. Det är stort.

Björkgren passar på att än en gång framhålla gruppdynamiken som nyckeln bakom succén.

– Det är sådan jävla bra grupp alltså. Vi fick ihop laget tidigt och jag märkte i många matcher på vårsäsongen som man har förlorat eller fått kryss med andra lag, de vann vi. Att vi fick med oss såna segrar... det satte hela säsongen, känns det som.

Nu är du damallsvensk tränare.

– (skratt) Ja, nu kan man lägga till det på cv:t. Det är bra. Jag har tränat fem klubbar, gått upp med tre och inte åkt ur med någon. Det är Tunabro från fyran till trean, Brage från ettan till Superettan och så nu Kvarnsveden.

Hur högt rankar du det här?

– (Skratt) Alltså, i Brage var jag ju inte headcoach. Här känner jag att jag verkligen har fått styra och jobba med det jag vill. Så det är klart att det här smäller högst, eftersom jag är ytterst ansvarig för det här gänget.