Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvalitetssäkra eftersök vid viltolyckor!

Hösten är en tid då viltolyckor i trafiken ökar och så är det varje år. För jaktintressets skull och icke biologiskt motiverat, har vi överstora klövviltstammar som är inblandade i cirka 40 000 trafikolyckor årligen. Samtidigt finns det jägare som, på initiativ av yrkesjägaren Thomas Ekberg och den så kallade Svenljungagruppen, vägrar utföra eftersök av trafikskadade djur på flera håll i landet. Detta trots att Jägareförbundet har ett uppdrag att tillhandahålla välutbildade eftersöksekipage vilket ingår i det allmänna uppdraget och som förbundet årligen får runt 50 miljoner för ur viltvårdsfonden. Men detta fungerar i dagsläget inte som det är tänkt i hela landet och särskilt inte i norra Dalarna.

När innebörden av vård i begreppet viltvård verkligen får en reell betydelse, att förkorta vilda djurs lidande i samband med viltolyckor, då vägrar dessa eftersöksstrejkare att utföra det som förväntas. Man sviker sitt jägaruppdrag och man sviker samhällets förtroende.

I stället lägger man eftersöksbehovet i den verktygslåda man skramlar med för att, med trafikskadade djur som gisslan, tvinga politiker att ta beslut som gynnar egna jaktpolitiska intressen. Man vill ha mindre konkurrens om bytesdjuren genom politiska beslut om färre stora rovdjur och då särskilt varg.

Så kan vi inte ha det! Trafikskadade vilda djur ska inte behöva utstå onödigt lidande och våra politiker ska inte ta politiska beslut under påverkan av utpressning.

Länsstyrelserna och dess fältpersonal ligger närmast till hands för att ta hand om eftersöksuppgiften. Uppskattningsvis kommer det att kosta runt tre miljoner per länsstyrelse att anställa de eftersöksekipage som krävs. Medel för att bekosta eftersöksverksamheten ska, som den viltvårdsåtgärd det är, givetvis tas ur den statliga viltvårdsfonden som innehåller de pengar som årligen betalas in av dem som vill jaga, genom att man löser ett obligatoriskt statligt jaktkort. Behövs mer pengar i viltvårdsfonden genom beskrivet förlag, regleras det genom en justering av kostnaden för det statliga jaktkortet.

Uffe Stridsberg

representerar Svenska Rovdjursföreningen

Sven Stensson

är ordförande i Djurskyddet Sverige

Sven-Erik Alhem

är samhällsdebattör och rovdjursansvarig i Djurskyddet Sverige

Ulla Magnusson

är länsordförande i Naturskyddsföreningen i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel