Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuusela Modo-hjälte på övertid

Annons

Kristian Kuusela _ större hjälte finns inte i Örnsköldsvik.

Den tekniske finländaren ordnade segern med 2_1 för Modo 17.01 in på förlängningen i den femte finalmatchen mot Linköping.

Spela på säkerhet. Gör inte ett enda misstag grabbar!

Det var ingen tvekan om vilken order som finaltränarna delade ut till sina mannar före matchen.

Det blev också den mest tillknäppta och försvarsbetonade finaldrabbningen _ inget av lagen ville ge motståndarna favören av ett "billigt" mål.

Modo försökte dock sin vana trogen att hemma i sin egen lejonkula Swedbank arena slå knock på motståndarna med ett tidigt mål _ men Rastislav Stana såg till att LHC red ut stormen med flera fina räddningar på fyra heta Modochanser under de två första spelminuterna.

Närmast mål i första perioden var Modos Justin Morrison som i sin comeback efter skada prickade stolpen.

Det var först 13.01 in i mittperioden som publiken i en fullsatt arena i Örnsköldsvik sattes i ett lyckorus.

Förklaringen: Modobacken Hans Jonsson stoppade en rensning från LHC-försvaret på blålinjen. Han skickade iväg ett direktpass till en helt fristående Per-Åge Skröder. Den 28-årige norrmannen fick plötsligt huvudrollen.

Hans första mål i finalserien _ men målet innebär att Skröder nu delar titeln som skyttekung med Moras Pavel Brendl, båda har pangat in 35 mål totalt i grundserien och slutspelet.

Tre minuter och 33 sekunder _ så nära var Modo segern. När matchuret visade 16.23 slog Martin Öhrstedt till och dundrade in kvitteringen till 1_1 med ett välplacerat slagskott utom räckhåll för Modomålvakten Karol Krizan. Backkollegan Magnus Johansson assisterade med en precis passning.

Målet tände Linköping som satsade allt på en sista offensiv för att knäcka Modo _ men fick inte in pucken.

Hemmalaget, som spelade med två halvskadade spelare (Andreas Salomonsson och Justin Morrison), drabbades av en riktig tung smäll då backjätten Mattias Timander tvingades utgå på grund av axelskada tre minuter in i tredje perioden.

Modo som hamnade i underläge med 2_3 i matcher i såväl kvartsfinalen som semifinalen och sedan vänt på steken och gått segrande burkamperna _ har nu plötsligt kopplat greppet om SM-bucklan efter segern i Örnsköldsvik. Nu åker Modo till Linköping med 3_2 i ryggen och kan säkra guldet på lördag. Om det misslyckas så handlar det om en direkt avgörande kamp i Örnsköldsvik på måndag.

Och på hemmais har Modo vunnit alla matcher mot Linköping _ hittills.

TT

Mer läsning

Annons