Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kursrusning för Borlängeföretag

Det börjar röra på sig i Borlängebaserade teknikföretaget LC-Tec Holding.
Den senaste delårsrapporten överraskade många och har fått börskursen att nära nog fördubblas.

LC-Tec Holding är ett företag som bedriver avancerad forskning, utveckling och tillverkning av LC-baserade produkter för olika optiska tillämpningar. Bland annat arbetar dotterföretaget LC-Tec Display med att utveckla tekniken kring 3D-film och framför allt inriktar man sig då mot biografmarknaden internationellt. Företaget har bland annat tagit fram en polarisationsmodul för 3D-projektorer, Polarspeed, och har under det senaste året också rönt stora framgångar och bl a fått tekniken certifierad av Walt Disney studios.

Nyligen kom LC-Tecs senaste delårsrapport och den visar på ett överraskande gott resultat för perioden. Nettomsättningen för andra kvartalet i år låg där på 15 miljoner kronor vilket är en ökning med hela 117 procent jämfört med samma period förra året. Resultatet efter finansnetto hamnade på 6,5 Mkr vilket ska jämföras med de -3,4 Mkr företaget noterade i delårsrapporten för ett år sedan.

Sett till hela första halvåret 2012 visar LC-Tec på en nettoomsättning på nära 24 Mkr (14,1) och en kraftig ökning av kassaflödet från den löpande verksamheten som ökat från negativa -7,4 till positiva 5,1 Mkr. Resultatet per aktie steg från -0,26 till 0,18 kr.

En delförklaring till den förbättrade lönsamheten är att man gjort sig kvitt den förlustbringande tillverkningen av mobiltelefonkomponenter man tidigare bedrivit i Kina.

– Avyttringen har stor påverkan på balansräkningen då LC-Tec Asia (dotterbolag, reds anm) har betydande anläggningstillgångar. Avyttringen har gjorts för att skapa förutsättningar för lönsamhet inom LC-Tec. Kvarvarande verksamhet har bruttomarginaler som bedöms som goda, skriver företaget i en kommentar till delårsrapporten samtidigt som man dock betonar att årets tredje kvartal sannolikt inte når upp till samma nivåer som årets andra.

Delårsrapporten fick kursen på företagets aktier att ta ett ordentligt glädjeskutt. På bara några dagar steg den från cirka 1,50 upp till drygt tre kr. Kursen ligger i dag på cirka 2,60 kr.

Dotterbolaget LC Tec-Display fick i slutet av juli också en order från ett multinationellt företag gällande utveckling av produkter som beskrivs "ligga nära LC-Tecs kärnområde". Ordern, som ska levereras i december i år, är värd 3,2 Mkr och beräknas kunna generera ytterligare beställningar.

– Projektet ligger helt i linje med vår nuvarande strategi att identifiera och utveckla nya produkter baserade på LC-teknik. Vidare är det mycket glädjande att stora internationella företag börjar få upp ögonen för oss, säger LC-Tec Holdings vd Jesper Osterman.

När det gäller Polarspeed noterar man också att marknaden börjar få upp ögonen. Företagets amerikanske samarbetspartner noterade under andra kvartalet en markant ökad efterfrågan och man kunde då också leverera ut det högsta antalet system för 3D-biografer på ett kvartal sedan produkten lanserades för ett och ett halvt år sedan.

Tillsammans med en asiatisk kameratillverkare driver LC-Tec också ett projekt där man utvecklar optiska slutare för olika kameraapplikationer. Prototyper har redan levererats och dessa sägs ha bidragit till en märkbart förbättrad bildkvalitet.

Jesper Osterman tillträdde vd-posten i slutet av augusti i år och var dessförinnan företagets tekniske chef. Den förre vd:n Ingvar Andersson är i dag styrelseordförande.