Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurs för att rehabilitera vilda djur

Tomtens Hus på Tomteland levde upp under helgen trots att det återstår några månader till jul. Det var annan viktig hjälpverksamhet i byggnaden än den sedvanliga julfriden.

Det genomfördes en kurs i att utbilda blivande viltrehabiliterare för att hjälpa skadade djur ute i vår natur.

Anledningen till kursplatsen blev Tomteland var anläggningens djuransvarige Bos Maria Håkansson.

Arrangör av kursen är KFV Riks. Det är ett riksförbund bestående av ett 40-tal lokalföreningar och rehabiliterare spridda över hela landet från Ystad i söder till Haparanda i norr.

KFV står för Katastrofhjälp Fåglar och Vilt där allt arbete sker ideellt.

Helt ideellt har Bos Maria Håkansson sedan en tid rehabilitering av sjöfåglar uppe vid den lilla dammen inne på Tomteland. Hon har även börjat hjälpa Emma Billbäck, Viltjouren i Rättvik, sedan sommaren 2011.

– Jag tänkte även delta i den här kursen. Och eftersom jag arbetar på Tomteland tipsade jag KFV om att kursen kunde hållas här. Det är anledningen till platsvalet, förklarar Bos Maria.

Det kom 16 deltagare från hela landet. För att delta krävdes djurvana samt dokumenterad eventuell utbildning eller praktik. Att vara bosatt inom geografiskt område där rehab anläggning saknas samt att acceptera att själv kunna avliva svårt skadade djur. De som deltog var viltvårdare, poliser, djurinspektörer, djurvårdare, veterinärstudenter med flera.

Kursledare var Kalle Hammarberg veterinär från Hudiksvall och Jan Åke Hillarp, biolog och rehabiliterare, från Skanör.

Det blev två intensiva dagar för deltagarna som fick ta del av teori på förmiddagarna samt praktik efter lunch. Som avslutning på kursen, för att kunna få utbildningsintyg som viltrehabiliterare, blev det provredovisning där deltagarna fick visa vad de hade lärt sig under helgen.

De fick ge exempel på hur de håller olika viltfåglar, hur de gör en hullbedömning, avgöra om djuret är uttorkat och sondmata samt bandagera ett skadat djur.