Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurbits kräver koncentration

Det krävs både kunskap och koncentration för att måla kurbits på riktigt traditionellt sätt.
Det blev tydligt när fem deltagare lärde sig detta typiska dalahantverk på Åmåsängsgården under helgen.

Annons

Det är Inger Rommedahl som via sitt företag DalaUpplevelser ordnar kurserna och Åsa Frykberg som lär ut den ädla konsten.

Helgens deltagare var utflyttat dalfolk nu boende i Stockholmsområdet liksom en Malungs- och en Morakulla.

Hur kommer det sig att du lär ut just kurbitsmålning?

– Jag tycker det är jättekul. Själv har jag målat sedan jag var 14 år gammal. Sedan dess har jag gått kurser själv och utvecklat mitt måleri. Sedan 1996 håller jag kurser i det, berättar Åsa Frykberg.

På kurserna får deltagarna lära sig att måla en traditionell kurbits från grunden. Inga förkunskaper behövs.

Med oljefärg i tub lär sig deltagarna att blanda till de rätta nyanserna, få till de rätta formdetaljerna, hur man behandlar olika material som man tänker måla på och mycket mer.

Alla målar till att börja en kurbits efter samma förlaga. Efter att den officiella delen av kursen är slut får deltagarna experimentera själva.

Inger Rommedahl anordnar förutom de återkommande och efterfrågade kurserna i kurbitsmålning en rad andra kurser och upplevelsedagar, från tunnbrödsbakning till att vandra i Gustav Vasas spår till björnsafari.

Och fler kurser/upplevelser lär det bli framöver.

– Mina kurser ska ha en stark anknytning till Siljansbygden. Jag tror vi behöver utveckla turistnäringen här med att erbjuda fler aktiviteter i framtiden, säger hon.