Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kupp på MIK:s årsmöte

Moraprofilen Jan Simons klev in på scenen.
Tio minuter senare hade valberedningens förslag till styrelse röstats bort.
Arne Grahn sitter därmed kvar som ordförande i Mora IK.
– Föreningen måste få lugn och ro, säger Simons.

Annons

Verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen – där koncernen uppvisade ett negativt resultat på 1 790 000 – var överstökad och det var dags att välja in Mora IK:s styrelse inför det kommande året.

Då klev Moraprofilen och tidigare ordföranden, Jan Simons, in och stal showen.

Valberedningens förslag till ny ordförande var Jan Lund – Simons föreslag var att den sittande ordföranden, Arne Grahn skulle sitta kvar.

– Föreningen måste få ett lugn och ro. Vi kan inte hålla på och byta ordförande stup i kvarten. Vi har bytt nästan hundra spelare, tränare kors och tvärs och det är nytt folk i den operativa ledningen. Det måste landa någonstans och därför tycker jag att de som suttit ska få åtminstone ett år till på sig, säger Jan Simons.

Efter rösträkningen stod det klart att en majoritet av medlemmarna ville ha Grahn kvar som ordförande.

Totalt var 119 medlemmar på plats. Arne Grahn fick 72 av rösterna medan Jan Lund fick 42. Fyra röster var blanka och en medlem röstade inte.

Trots att det var Simons som höll anförandet menar han dock att han inte varit drivande i frågan.

– Nej, det kan jag inte säga, absolut inte, säger han och fortsätter:

– Hockeyn i Mora har en enorm puls och det är många som intresserade och engagerade. Men något embryo till det här, det har inte jag.

Du förde bara talan?

– Ja, och dessutom så står jag ju för vad jag säger.

Ni har varit en grupp som gått ihop?

– Ja, det är klart, så är det ju. Det är riktigt.

I och med att valberedningens förslag till ordförande inte blev vald, hade inte valberedningen mandat för sina föreslagna ledamöter.

Även här framförde Simons dock andra förslag.

– Jag tycker att det ska tillföras mer branschkunskap. Det är ju sport vi håller på med och många beslut som tas i styrelserummet har sin spets någonstans i hockeyn.

Valberedningens förslag var inte rätt personer för det?

– De har ju aldrig testats tidigare. Jag ska inte säga att det är fel personer, men jag står för vad jag tycker.

Resultatet blev att Ola Blumenberg och Anders Nilsson valdes in som ledamöter, och samtliga förslag som Simons anförde gick därmed igenom.

Du måste vara rätt nöjd med utfallet?

– Det är många som är det. Även jag.

Valberedningens ordförande, Bengt Lundberg:

– Vi har haft en vision om en annan inriktning, med en mer utåtriktad styrelse, med andra kontaktytor, än vad vissa andra medlemmar har. Då blir det så här. Det är ett demokratiskt fattat beslut och vi är med på det.

Hur väl förankrat var ert förslag?

– Vi har intervjuat massa folk och gett medlemmarna möjlighet att säga sitt och vi kan inte agera annat än efter de förslag vi får in. Då är det väl så att de här har valt att gå en annan väg, och det accepterar vi.

Visste du om att det här skulle komma?

– Nej.

Valberedningen, med Lundberg i spetsen, fick inte heller fortsatt förtroende.

– Vi fick ju inte det. Men jag hoppas att vi har fortsatt förtroende att vara sponsor i alla fall, konstaterar Lundberg med ett skratt.

Torsten Kjellgren, Jan Simons och Johan Sares tar nu över valberedningsarbetet.