Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungligt dop med traditioner

När det i veckan blir prinsdop i Slottskyrkan på kungliga slottet väntas återigen stort intresse från omvärlden, inte minst Tyskland. Och för den som är intresserad av kungliga traditioner finns det flera hemliga trådar att nysta i, enligt de insatta.

Det är prins Oscar som ska döpas den 27 maj (fredag).

Gästlistan och vilka som utses till faddrar är mest intressant som symboler för vilka kungahus familjen Bernadotte vill ha närmre relationer till.

– Victoria ska bli drottning så hon måste välja kungliga faddrar till sina barn. Hon är själv fadder till många kungligheter i Europa. Man bygger allianser och det har man gjort i hundratals år. Symboliken är i sådana här fall mycket viktig, även om det idag snarare har ett pr-värde, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga magasinet.

Han gissar att minst ett par kungligheter blir faddrar, däribland norska kronprinsessan Mette-Marit och danske prins Frederik, tillsammans med prinsessan Madeleine och en vän till prins Daniel.

På samma sätt måste kronprinsessan Victoria till skillnad från sina syskon ha fler kungligheter på gästlistan. Vilka gäster som kommer är ännu inte offentliggjort, men enligt hovet blir det sannolikt en lika lång gästlista som till prinsessan Estelles dop. I år kan det även bli mer liv och rörelse i kyrkan eftersom den växande skaran av kungens barnbarn får vara med i kyrkan under ceremonin.

Insatta talar även om hur de traditioner kungafamiljen värnar anas i detaljerna. Som dopklänningen som gått i arv i familjen Bernadotte och dopvattnet som hämtas från en källa på Öland - en tradition som kungaparet inledde vid kronprinsessans dop 1977.

Sedan dess har alla kungabarnen döpts i öländskt vatten.

I Tyskland är intresset mycket större för det svenska prinsdopet än för exempelvis statsminister Stefan Löfvens regeringsombildning. Enligt tyska journalisten Ulrike McCullough började det med att Silvia gifte sig med kungen och därefter har intresset levt kvar. Prinsessan Estelle är särskilt populär.

– Allt som händer inom familjen är glamouröst och det har varit många positiva nyheter som gör just svenska kungafamiljen så populär. I jämförelse med allt negativt som händer i världen så kan det vara välkommet att ta del av en perfekt värld, den bild av lycka och rikedom som man får när man följer den här familjen, säger hon.

Efter dopceremonin tar prinsessan Victoria och prins Daniel emot inbjudna gäster som vill gratulera barnet och överlämna dopgåvor och det bjuds på lunch på Slottet. Officiella gåvor överlämnas av talman, statsminister, riksmarskalk och Skånes landshövding, då prins Oscar är hertig av Skåne.

Fotnot: Ännu finns inget datum offentliggjort för när prins Alexander Erik Hubertus Bertil, hertig av Södermanland, ska döpas.