Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunglig musikfest inför 70-årsdagen

Kung Carl Gustaf är redo att fylla 70 år. Sin sista kväll som 69-åring tillbringade han bland annat med att lyssna till jazzmusikern Gunhild Carling.

Under fredagskvällen bjöd Operans orkester Kungliga Hovkapellet och musiker från Kungliga Filharmonikerna på en konsert till kungens ära på Nordiska museet.

Förutom Gunhild Carling uppträdde bland andra operasångarna Malin Byström, Daniel Johansson och Peter Mattei.

Bland gästerna på Nordiska museet fanns kungafamiljen, förutom prinsessan Sofia som nyligen blev mamma.

På plats var även bland andra statsminister Stefan Löfven, flera ministrar och en rad näringslivstoppar. En del utländska kungligheter närvarade också, till exempel den japanska prinsessan Takamado.

Inför lördagens födelsdagsfirande, som till stor del sker utomhus på Yttre borggården och Lejonbacken, förlitar sig hovet på vädrets makter.

– Vi hoppas, som man alltid gör här i Sverige, att det ska bli bra väder, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

Tidigare under dagen tog kungen emot representanter från myndigheter, organisationer och föreningar för uppvaktning på slottet.

Högst på hans önskelista stod pengar, eller närmare bestämt bidrag till Stiftelse Ungt Ledarskap och näringslivets insamling till Kungliga Musikhögskolan.

(TT)

Läs också: Kungens liv i bilder - långt liv offentlighetens ljus

Läs också: Pensionering inte aktuell för kungen (Premium)