Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungens hyllning till räddningsarbetarna: "Ert engagemang och era insatser är ovärderliga"

 
Sommarbränderna 2018
Visa alla artiklar

Aldrig har så många varningar till allmänheten utfärdats som under senaste dagarnas skogsbränder.
Nu tackar kungen alla som kämpar febrilt mot eldhaven.
"Min familj och jag följer med oro händelseutvecklingen", säger kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande.

I går eftermiddag hade sju stycken så kallade VMA:s, eller varningar till allmänheten, gått ut till människor över stora delar av landet.

Flera stora områden i Sverige är mycket hårt drabbade av branden, och människor har på sina håll tvingats att evakuera för att undslippa lågorna.

►[+] Flera stora skogsbränder i Sverige – senaste nytt från branden i Villingsberg: "Kommer bevakas av 15 brandmän under natten"

Under gårdagskvällen valde kung Carl XVI Gustaf att uttrycka sitt stöd till de personer som tvingats fly sina hem. I ett uttalande på Kungahusets hemsida säger han att han och kungafamiljen noggrant följt och följer den senaste tidens dramatiska händelsförlopp.

"Min familj och jag följer med oro händelseutvecklingen kring det stora antal bränder som härjar runtom i vårt land denna ovanligt varma och torra sommar", säger kungen och fortsätter:

"Just nu görs ett stort arbete för att bekämpa bränderna och minimera dess skadeverkningar."

"Jag vill uttrycka mitt och Kungafamiljens stöd till alla Er som drabbas och påverkas av bränderna."

Branden på skjutfältet i Villingsberg på väg att ringas in: "Vi är försiktigt positiva"

Samtidigt hyllar han också den personal från räddningstjänst och militär samt frivilliga som nu arbetar stenhårt i sin kamp för att hålla lågorna på avstånd och under kontroll.

"Till alla de människor – räddningspersonal, försvarsmaktsanställda, hemvärnspersonal och frivilliga – som i detta ansträngda läge gör stora uppoffringar för att hjälpa andra, vill jag och min familj säga: tack. Ert engagemang och era insatser är ovärderliga."