Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen på besök i Dalarna

I morse anlände kung Carl XVI Gustaf till Avesta där han inledde sitt endagsbesök i länet.

I grå kostym fick kung Carl Gustaf se det gröna Dalarna.
– Han var mycket intresserad och ställde många frågor om anläggningen, säger Bengt Östling, när han guidade kungen runt - i röd skyddshjälm - på energiverket på Ingarvet.
Landshövding Maria Norrfalk tog emot kungen strax efter klockan nio vid Dalahästen i Avesta. Ett tiotal nyfikna hade samlats utanför Willys för att få se - en kort - skymt av majestätet.
Det var inledningen till en dag som gick i energibesparingens tecken.
– Det känns bra att vi börjar med att visa Hedbergs tak och Östbergs fläkt. Det är två av våra pilotföretag i projektet grön utveckling, det vill säga energismarta företag, säger Maria Norrfalk.
Kungen har, enligt uppgift, ett stort intresse för energi- och klimatfrågor.
Och han fick sitt lystmäte i Dalarna.
Under en timme fick han också gå runt och se det nya bioenergikombinatet som Falu energi och vatten byggt upp på Ingarvet i Falun.
Där produceras el, värme, kyla och pellets i en hypermodern anläggning.
Kungen guidades runt av vd:n Bengt Gustafsson och fjärrvärmechefen Bengt Östling. Han fick dessutom veta allt om Kopparstadens nya flerbostadshus - med låg energiförbrukning.
– Kungen var mycket intresserad och följde våra dragningar. Han ställde också en del frågor, säger Gustafsson och Östling.
Vad kungen själv tyckte fick vi inte reda på.
Han gav inga intervjuer till media under dagen.
Ett stopp gjordes också vid länets första sopbil - som drivs med elkraft (och diesel).
– Det är länets första. Och det finns bara en handfull till i landet, säger va-chefen Reimer Pettersson.
Sopbilen hade putsats upp inför besöket - och är i det närmaste ljudlös.
– Det finns många fördelar med bilen förutom energibesparingen, som är 30 procent. Bättre arbetsmiljö för chaufförerna till exempel och noll utsläpp.
Det var Kristoffer Jankarls, som gjorde jungfruturen med bilen för två månader sen.
– Jag jobbar egentligen på kontoret, men fick hoppa in och köra.
Kungen kom till Dalarna direkt från riksdagens högtidliga öppnande.
Han avslutade besöket i Dalarna med en presentation av solenergiforskningen på Högskolan i Borlänge och arbetet med energidistribution på ABB i Ludvika.
På kungens närmaste program ute i landet står kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka nästa vecka samt Stambanans 150-årsjubileum i Hallsberg.