Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen: därför fick Carl Philip behålla prinstiteln efter giftermålet med Sofia

För många i kungahusets äldre generation innebar giftermål med någon av folket att titlarna förlorades.
Nu berättar kungen om varför han ändrade reglerna.

Annons

I en stor intervju med det pensionerade nyhetsankaret Claes Elfsberg berättar kungen om sina tankar om monarkin. Enligt kungen måste den anpassas till ett modernt samhälle.

Under långa tider blev prinsessor och prinsar av med sina titlar om de gifte sig med någon icke-kunglig eller icke-adlig person.

Kungens farbror Sigvard Bernadotte drev en lång kamp för att få behålla sin titel. Sigvard Bernadotte stämde 2001 Sverige inför EU-domstolen för mänskliga rättigheter för att få tillbaka sin titel. Den togs ifrån honom 1934 efter regeringsbeslut på inrådan av kronprins Gustaf Adolf när han gifte sig med sin första fru.

Prins Carl Johan, den senaste hertigen av Dalarna och en annan farbror till kungen, förlorade sina titlar när han 1946 gifte sig med en journalist. Kung Gustaf VI Adolf var emot äktenskapet, och överståthållarämbetet försökte återkalla hans blivande frus pass inför resan till bröllopet i USA.

Prins Bertil levde ogift tillsammans med prinsessan Lilian. På så sätt behöll han arvsrätten till kungatronen, men fick välja bort att få barn. När den nuvarande kungen tillträdde 1973 tillät han prins Bertil och prinsessan Lilian att gifta sig med titlarna i behåll.

– Jag hade den möjligheten. En förändring igen. Jag tycker inte det är så konstigt att de här sakerna förändras. Så var det på den tiden. Man visste förutsättningarna, säger kungen i intervjun.

Intervjun med kungen sänds i SVT i morgon torsdag klockan 20. Du ser ett utdrag ur programmet här ovan.