Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtjänst sparas in för att klara budget

Kulturnämnden har beslutat att inte återbesätta den vakanta 80-procentiga tjänsten som kultursekreterare/kulturantikvarie.
– Det blir vårt sätt att dra ett strå till stacken för att kommunen ska klara budgeten 2013, som är ett ekonomiskt tufft år, säger nämndordförande Thomas Björnhager (S).

Den förra kultursekreteraren och kulturantikvarien Pia Hilborn lämnade tjänsten i april. Sedan dess och fram till nyår är Anna Silfverin tillförordnad i samma roll, som sedan upphör.

– Det här är inget enkelt beslut för oss. Men vi ser en chans att bidra och det är ju heller ingen som behöver sägas upp, säger Thomas Björnhager.

I efterdyningarna till att äldreomsorgens ekonomi hade skenat i väg stod det tidigare i höst klart att alla nämnder behövde skära i sin preliminära budgetram, för att grundbemanningen i omsorgen skulle kunna höjas.

Kulturnämnden gick då ett steg längre och tog på sig en större minskning av ramen, 310 000 kronor, än vad som egentligen krävdes. Allt för att stötta kommunens totalekonomi.

Redan i det läget var tanken att spara in tjänsten som kultursekreterare/kulturantikvarie, vilket ger en beräknad besparing på 370 000 kronor för nästa år.

Enligt Thomas Björnhager fattade så en enig nämnd beslut om detta under måndagen, men med vissa förbehåll.

– Vi betonar att det här beslutet gäller i nuläget och förvaltningschefen (Anna Falkengren) får i uppdrag att utreda hur de uppgifter som ingått i tjänsten ska kunna lösas. Hon ska rapportera detta till nämnden i januari.

Thomas Björnhager tror med säkerhet att det kommer att dyka upp svårlösta effekter av att tjänsten sparas in.

– Det är klart att det här ger konsekvenser i verksamheten. Men hur kan vi inte svara på nu, utan det får förvaltningschefen utreda.

Tack vare den nu aktuella lösningen klarar kulturnämnden sin nya budgetram (8 140 000 kronor) med en marginal på 60 000 kronor.