Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpristagare som skrev bok om Gagnefsdräkten – Minnesord över Ingrid Hjorth

Fjärde advent den 22 december avled Ingrid Hjorth, Gagnef, i en ålder av 91 år. Ingrids föräldrar var Eric och Linnéa Sund på Tallbacken.

Tvillingbröderna Eric och Victor Sund med familjer var grannar. De bodde bara ett stenkast från föräldrarna Olof och Karolina Sund.

Ingrid och Olle Hjorth gifte sig 1951. De övertog Ingrids föräldrahem som alltid var öppet och välkomnande. Ingrid och Olle fick 60 år tillsammans innan Olle avled 2011. Ingrid arbetade som sömmerska på Oskar Fribergs fabrik och senare hos Lundberg & Wester. Ingrid var också dräktsömmerska. En kunskap som gått i arv från fastern Anna Wikland och farmodern Karolina Sund. Johan Larsson, Karin Forsmark och Ingrid skrev på uppdrag av Gagnefs Minnesstugas styrelse en bok om Gagnefs-dräkten 1976. I samband med boken genomfördes lokal forskning av dräkten i vardag och i helg. Ingrid Hjorth var under många årtionden engagerad i Gagnefs kyrkokör, folkdanslaget, Minnesstugan och hembygdsföreningen.

Ingrid och Olle var stora idealister. Vid midsommarfirandet på Solsheden var alltid Ingrid och Olle mycket aktiva. ”Stuggu” fick också del av deras tid och kraft. Tillsammans med Johan Larsson deltog hon i dokumentation av polskdanser. Ingrid var minnesgod och hade ett stort kunnande om socknens släkter. Hon var därmed en stor tillgång i samband med identifiering av foton och filmer. Ingrid Hjorth fick ta emot Gagnefs kommuns kulturpris.

Vi kommer alltid att minnas Ingrid med tacksamhet och glädje.

Familjen Kärrbom

genom Gunnar Kärrbom