Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpristagare sadlar om

Rättviks kommuns kulturpristagare 2012 heter Cia Embretsen.
– Det känns stort. Samtidigt mycket hedrande.
Priset delas ut vid fullmäktigemötet den 6 december.

Cia blir därmed kulturpristagare nummer 34. Priset börjades delas ut redan 1976. 1996 delade kommunen av någon anledning inte ut något kulturpris. Cia Embretsen tillhör skaran yngre pristagare.

Hon har de senaste åren lagt ned mycket kraft på att inspirera och lära ut konståkningens ädla konst. Som tvåbarnsmor sadlar hon nu om och satsar på en 3-årig filmutbildning vid Högskolan Dalarna. Något som ligger henne mycket varmt om hjärtat.

– Det spelar egentligen ingen roll vad jag gör. Alltihop är lika roligt.

I motiveringen till årets pris kan läsas att "Cia tidigare skapat bygdespelet "Kulla och mas-vilket kalas" och ungdomsmusikalen "Stick iväg Jack" där hon precis som i filmen "Mörksuggan" skrivit manus, regisserat och varit projektledare". Vidare sägs i motiveringen att "Cia är en ung kvinna som valt att bo kvar i Rättvik och brinner för att lyfta fram bygdens kultur och traditioner som senast i filmen om mörksuggan".

– Jag har gjort lite teater. Jättekul, och att göra filmen om mörksuggan var himla roligt. Det lyckades jag med utan utbildning. Vad kan man då lyckas med som utbildad.

Som mamma till sönerna Valdemar, 4 år och Elver, 2 år har pristagerskan fullt upp, men hon bär på en dröm. Drömmen om att få skriva manus och regissera julkalendern.

– Jag har förresten börjat skriv lite grann, men det är lång bit kvar. Drömmar måste man ju ha.

Som kulturpristagare blir hon också 10 000 kronor rikare.

– Då får vi försöka ge vardagen lite guldkant. Kanske ett besök på Leklandet med barnen passar bra.