Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpris till Lena och Sture

Modellbyggaren Sture Bylén och körledare och hästentusiasten Lena Casselbrant har tilldelats Hedemora kommuns kulturpris 2013. Pristagarna får dela på prissumman 10 000 kronor som de får ta emot vid en ceremoni på kommunfullmäktiges sammanträde 13 februari.

Pristagarna utses av bildningsnämnden som dock inte ger någon egen motivering till priserna. Nämnden grundar sina beslut på motiveringar som lämnats av de personer eller organisationer som står bakom nomineringarna.

– Sture Bylén bör tilldelas årets kulturpris för sitt dokumentationsarbete och sina modeller av Hedemorabyggnader. Främst och viktigast är hans dokumentation av byggnader som inte längre finns men som på sin tid gav Hedemora stad sin identitet och som representerar ett viktigt kulturarv, skriver föreningen Hedemora Hantverk & Design i sin motivering.

Sture Byléns senaste projekt var att göra en skalenlig modell av den rivna Sveasalen ritad av arkitekten Lars Israel Wahlman till utställningen om Wahlmans arkitektur i Wahlmanska huset i höstas. Hantverk & Design har också beställt en modell av en utställningspaviljong som den finske arkitekten Alvar Aalto ritade till jubileumsutställningen i Sveaparken 1946.

Lena Casselbrant har varit ledare för Nåskören i 18 år. Det är bland andra hennes körmedlemmar som har nominerat henne till kulturpriset.

– Kören består i dag av omkring 50 män och kvinnor i olika åldrar, där de flesta är glada amatörer som under Lenas ledning lyckas sjunga riktigt bra. Vi har riktigt roligt tillsammans och lyckas ofta förmedla detta till vår publik, heter det bland annat i motiveringen.

Körmedlemmarna framhåller att Lena Casselbrant i stora mått berikar kulturlivet i Hedemora och är en extremt värdig pristagare för sin trogna tjänst i kulturens tecken.

Lena Casselbrant står också för kulturella insatser inom hästvärlden med sina nordsvenska hästar. Hon arrangerar kurser i skogskörning och körning med häst och vagn. Hon var tidigare musiklärare och har arrangerat hästkurser där deltagarna samtidigt har fått lära sig spela ukelele.