Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpengar till knäoperationer

Hälso- och sjukvården inom Landstinget Dalarna har det tufft. Långa vårdköer och ett minus på omkring 170 miljoner är inget att vara munter över.

Att landstinget inte enbart sysslar med sjukvård, utan även är huvudman för våra kulturinstitutioner i länet, rör till det för en del.

I veckan delade landstinget ut sitt kulturpris, vilket man gjort sedan 1963. 50 000 kronor gick välförtjänt till konstnär Karin Ferner från Falun.

Pengar som borde ha gått till knäoperationer och kortade vårdköer enligt vissa tyckare.

Men så funkar det inte. Kulturen knycker inte pengar av sjukvården.

Ansvariga på landstinget tittar inte i börsen och funderar om man ska satsa på en dockteaterföreställning på Dalateatern eller en ögonoperation till fru Eriksson.

Och nej, det är inte sjuksköterskor som sitter och administrerar kulturen på landstinget i stället för att lägga om sår.

Kulturen har en egen budget där 30 miljoner kommer från staten - öronmärkta för just kultur. Pengar som skulle ha gått till länsstyrelsen om det var den som var huvudman för kulturen.

Jag tycker att det är bra att det finns en regional huvudman för kultur i länet som säkerställer att det finns ett utbud utan att kräva vinst i slutändan. Barn- och ungdomsteaterföreställningar är sällan kassakor. Om det var upp till varje kommun att avgöra hur mycket kultur invånarna ska erbjudas skulle vi snabbt få stora skillnader i kvalitet och förekomst. En uppdelning i kulturfattiga och kulturrika kommuner.

Jag föredrar att det är just landstinget som är huvudman. Vårt landsting har "ett hälsosammare Dalarna" som uppdrag. Då ingår att höja bildningsnivån, göra människor delaktiga och upplevelserikare.

Det ger friskare människor - och det är bra för landstingets ekonomi.