Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturföreningen Första fredagen i rampljuset

Kommunens kulturpris 2014 går till..., Kulturföreningen Första fredagen. Det beslutade kulturnämnden vid sitt sammanträde på onsdagsförmiddagen.

Annons

När kulturföreningen Tellus somnade in 2008 var det första fröet redan sått. I januari 2009 bildades Kulturföreningen Första fredagen. Resten är historia och har knappast handlat om en sömnig och seg förening.

Tvärtom har evenemang efter evenemang dukats fram. Och nu är det dags att plats i det lokala finrummet bland kulturprofiler som tilldelats priset sedan det instiftades 1980.

När kulturnämndens ordförande Thomas Björnhager (S) läser upp motiveringen är det inte frågan om någon lång harang. Kulturföreningen tilldelas priset helt enkelt för "... ett engagerat arbete med att skapa möjligheter till kulturupplevelser inom olika områden.".

Noteras kan att en enda nominering lämnades in inom utsatt tid, till den 30 april. Det var ingen mindre än föreningen Malte – Söderbärke Ölvänners främsta affischnamn, Thomas Husing.

Han lanserades som Smedjebackens främsta ambassadör, som genom mikroölfestivalen SMÖF gjort kommunen känd i hela Sverige.

Övriga nomineringar, inklusive kulturföreningen, kom egentligen in på övertid. Men enligt Thomas Björnhager håller nämnden inte så hårt på tidpunkten.

Konkurrensen i övrigt bestod av släktforskaren Kjell Vadfors samt Stig Persson. Den sistnämnde befäste i och med detta sitt tidigare rekord, flest nomineringar utan pris.

I år nominerades nämligen Stig Persson för åttonde (!) gången för sitt engagemang i boxningsklubben BK Swing, inom ungdomsbandyn och Larsbo bygdeföreningen.

Med undantag för 2013 har Stig Persson sedan 2006 nominerats varje år.