Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarv försvinner

Rivningen av lärarbostaden i vid Myrbacka skola har börjat och det är med lite sorg i hjärtat Gunilla Thomsson ser det hela ske.
– Min pappa var lärare på skolan och jag föddes i huset, minns hon.

Annons

Redan i slutet av 1800-talet kom familjen Thomsson till trakterna kring Järna. Gunillas farfar blev lärare i Hulån 1885 och hennes farmor började i samma veva i Uppsälje. Farfar kom från Gotland och farmor kom från Trollhättan.

Men 1928 började hennes far Fritz Thomsson att jobba som lärare vid Myrbacka skola och då flyttade han till lärarbostaden vid skolan. I samma veva hade han träffat hustrun Karin och de bosatte sig i lärarbostaden. Under 13 år kom sedan barnen Birgitta som föddes 1932 och sedan Sibylla, brodern Olle och slutligen Gunilla som föddes 1945.

– Jag är lite av ett sladdbarn, konstaterar Gunilla.

Familjen bodde sedan i lärarbostaden fram till 1950, tills familjen flyttade till ett nybyggt hus i Morn.

När skolreformen kom i slutet av 1800-talet så skulle det även byggas en skola i Dala-Järna, Bönderna i bygden satte sig emot detta, de ville inte vara med och betala och det ansågs lite onödigt. Men till slut byggdes skolan färdigt.

– Skolan och lärarbostaden blev liksom lite av ett eget samhälle i samhället, det fanns allt inom skolans område, lärarna hade köksträdgårdar och det var inte ovanligt med både grisar och höns, minns Gunilla.

I lärarbostaden fanns det fyra lägenheter med lite olika storlek, beroende på lärarens ställning på skolan och storlek på familjen.

Även om Gunilla minns barndomsåren med lite blandade känslor, så tycker hon att det är lite tragiskt att skolan och lärarbostaden nu försvinner.

– Det var fruktansvärt att vara lärarbarn, särskilt med tanke på att min pappa hade uppdraget att fysiskt bestraffa de barn som gjort något.