Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världskända Carmen blir fäbodkulla i Västerdalarna

Världskända Carmen, operans romska cigarettflicka, blir fäbodkullan Carin i Västerdalarna, tjurfäktaren Escamillo blir mästerflottare och militären don José blir norsk flykting. Det sker när Anna Eklund-Tarantino – inför sommarens operafest i Dala-Floda – flyttar över operaföreställningens handling till 1940-talets Västerdalarna.

Annons

En rad världsstjärnor med erfarenhet av stora scener som Metropolitan i New York, Bastilleoperan i Paris och Berliner Staatsopera kommer i augusti till Dala-Floda för att uppträda på dansbanescenen i Strandbackens folkpark.

Regissören Lotta Lindqvist har tillsammans med Anna Eklund-Tarantino "översatt" den franska operan Carmen till Västerdalsförhållanden.

Det innebär – bland annat – att Carmen blir Uggle-Carin, don José blir Jona och Escamillo blir mästerflottar´n Eskil Nilsson från Lima. Handlingen flyttas från 1820-talets Sevilla till 1940-talets Västerdalarna.

Escamillo, Eskil Nilsson - mästerflottar´n från Lima, bärs runt i triumf under repetitionerna.  Koreografen Helena Lambert till höger.

Men det handlar fortfarande om kärlek, svartsjuka, bråd död och om att världshändelser, oroligheter och utveckling återspeglas i "bymiljö".

– Dala-Floda under 1940-talet samlar upp mycket av världshistorien; det är orostider med dramatik, spänningar, många nationaliteter, norska flyktingar, nazism och extremt goda krafter, säger den årliga operafestens initiativtagare och konstnärliga ledare Anna Eklund-Tarantino.

Det rätta ”flottarhaksgreppet

Flodas och hela Västerdalarnas kulturella historia – med flottare, rallare, luffare och flyktingar som göms i lador och fäbodstugur – byggs in i handlingen.

Escamillo eller Eskil Nilsson spelas av Joa Helgesson och Carmen eller Uggle-Karin av Paulina Pfeiffer, båda med anknytning till Äppelbo.

Mathias Zachariassen, framgångsrik operasångare – och spelman.

Och sina stjärnor hämtar Anna långt borta, men ändå nära:

Paulina Pfeifer, sopran med brett register, har tillbringat somrar i Äppelbo och bland annat föst kor i fäbodstället Risåsa. Hon är uppsättningens Carin.

Joa Helgesson, baryton som just nu gör karriär i Tyskland, har rötter i Äppelbo, där han tillbringat sina skollov, fiskat och hjälp till i sin farfars snickeri. Han gör rollen som Eskil.

Mathias Zachariassen, tenor med rutin från ledande roller i uppsättningar i många operahus, spelar i sommar upp i Mora för riksspelmansmärket. Här spelar han don José.

Regissören Lotta Lindqvist instruerar kören.

– Och vår regissör, Lotta Lindqvist, har rötter i Hedemora, berättar Anna och tillägger att många erkänt duktiga yrkesmänniskor – musiker, koreograf, scenograf, och kostymmakare – ställer upp och att operafestens ansvariga lånar in rekvisita från alla möjliga håll, bland annat från Dalateatern

Bland de unga och lovande birollsinnehavarna märks tenoren Mattias Gunnari, som gör Mikaelarollen spännande omgjord till en mansroll, Mikael, och Caspar Engdahl, som just gått ut operaskolan.

Från Dala-Floda deltar några barn samt många körsångare, totalt ett 30-tal personer. De har åkt till Stockholm för att delta i repetiitionerna.

– Det blir häftiga slagsmål, kofest med pilskhet och en dramatisk scen, där Eskil istället för tjurfäktning ger sig ut på en timmerbröte, ett Djävulens plockepinn, berättar Anna.

Med spelmän och aktörer i Flodadräkt har det alla förutsättningar att bli färgstarka föreställningar – den 10:e, 11:e, 13:e och 14:e augusti – på folkparkens dansbanas... operascen.

Dala-Floda Operafest

Operafesten pågår från den 10:e till den 14:e augusti och omfattar som vanligt en rad programpunkter; som opera i samhällets dagligvarubutik, sånger från Flosjön, en barnföreställning, en kurs för barn med funktionsnedsättningar och en hupplekskurs för nyanlända flyktingar.

I Wålstedts lada framförs operan Beatrice di Tenda av Bellini.

En annan höjdpunkt är en indisk afton i Värdshuset i Dala-Floda, där det blir indisk dans, musik och opera samt – inte minst – indisk mat lagad av indiska kockar.Och indiska ambassadören i Sverige kommer till Dala-Floda.

Hemsidan har adressen dalaflodaoperafest.se.

Mer läsning