Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning om kibbutzen i Falun – judiskt konstprojekt kommer till Dalarnas museum

Den 2 juni öppnar en utställning på Dalarnas museum om den självförsörjande kibbutzen Hälsinggården.

Annons

Den startades av ett femtiotal judiska barn i åldrarna 14–16 år. De kom till Falun 1939 på flykt från kriget och på kibbutzen startade de hemslöjdstillverkning.

Utställningen är en del i Judiska museets projekt "Traces of Existence" där sju konstnärer har bjudits in för att kommentera, tolka och lägga nya perspektiv på olika platser i Sverige. Tidigare nedslag har skett i Stockholm, Karlskrona och Norrköping.

Medlemmarna på kibbutzen i Falun sysslade med hemslöjd.Foto: Åsa Andersson Broms

I Falun visas verk av den israeliska konstnären Hila Laviv, som via sin egen mormor Noni starka personliga band till kibbutzen.

- Spåren i Traces of Existence har lett oss fram till en historia som egentligen började innan kibbutzen på Hälsinggården och som är långt mer detaljerad och förgrenad än vi kunde föreställa oss. Det är genom Hilas konstnärliga arbete som historiens rötter blir synliga och låter oss ana en berättelse om något mycket mer, säger Åsa Andersson Broms, konstnärlig ledare för Traces of Existence i ett pressmeddelande.

På vernissagedagen kommer Miriam Pollin, som bodde på kibbutzen, att finnas på plats, för ett samtal med konstnären. Vernissagen kommer att äga rum både på Dalarnas museum och i Hälsinggården.

Mer läsning

Annons