Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsalaprofessor får årets Karlfeldtpris: "Ordets mästare"

Annons

Karlfeldtsamfundet har beslutat att tilldela professor Christer Åsberg 2018 års Karlfeldtpris på 75 000 kronor. Karlfeldtpriset, ett av Sveriges större litterära priser, delas sedan 1988 ut till en konstnär som arbetat inom Erik Axel Karlfeldts egen sfär, främst den lyriska, eller till en person som bidragit till förståelsen av Karlfeldts diktning och tid.

Christer Åsberg är årets Karlfeldtpristagare.Foto: Karlfeldtsamfundet

Christer Åsberg tilldelas Karlfeldtpriset 2018 "för sina utomordentliga kunskaper om Erik Axel Karlfeldts liv och verk och för sin unika förmåga att levandegöra och popularisera dessa", skriver Karlfeldtsällskapet i ett pressmeddelande.

"Som den ordets mästare han är, har han under många år inspirerat och berikat Karlfeldtsamfundet genom sina eleganta och spirituella framställningar".

LÄS OCKSÅ: Gagnefsartisten tolkar Nobelpristagaren Karlfeldt från Dalarna - Stefan Sundström gästar

Christer Åsberg var ordförande i Karlfeldtsamfundet 2001-2008 och har skrivit ett flertal artiklar och uppsatser om Erik Axel Karlfeldt. Han var också huvudsekreterare i Bibelkommissionen som arbetade med nyöversättningen av Bibeln från 1970-talet och fram till 2001 och har gett ut böcker och skrivit musikdramatik.

Tidigare Karlfeldtpristagare är bl.a. Katarina Frostenson, Gunnar Harding, Birgitta Lillpers, Lennart Sjögren, Margareta Jonth, Bengt Emil Johnson, Caj Lundgren (Kajenn) och Olof Lagercrantz.

Årets Karlfeldtpris delas ut den 11 augusti på Biskops-Arnö. Erik Axel Karlfeldt föddes utanför Avesta och bodde också länge utanför Leksand.

Mer läsning

Annons