Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveklöst storartad romankonst

BOK: Crister Enander har läst Eiríkur Örn Norðdahls nya roman ”Dumhet”

Annons

Destruktiviteten, en okuvlig och oförklarlig vilja att skada och kanske främst skada varandra, har i smyg krupit ner i deras säng och lagt sig mellan. Áki och Leníta Talbot är författare. Deras böcker säljer bra. De ger inte ut dem på samma förlag.

När de efter en period har skadat varandra mer än nog flyttar de isär. Vad Áki Talbot inte hade räknat med var att han inte längre verkade kunna skriva några nya böcker. Men han försöker hitta en annan och ännu inte prövad väg, en som inte kräver Lenítas närvaro.

Isländska författaren Eiríkur Örn Norðdahl fotograferad under bokmässan i Göteborg.

Händelserna i Eiríkur Örn Norðdahls nya roman ”Dumhet” – i en elegant och sensibel översättning av John Swedenmark – utspelar sig i framtiden. En framitid som kan vara vår när som helst – ja, runt nästa krök. Romanen är likväl en dystopi.

Där finns ett slags symbiotiskt samband mellan Leníta och Áki. När de – efter en gemensam barndom i det lilla Ísafjörður där de fortfarande bor – började träffas väckte de tillsammans liv i något vilt, något underbart förryckt i den andre. Som om verkligheten i ett slag blev tydligare och lockande. Som om såväl tiden som omgivningen krängde minst ett varv kring sin egen axel. Som om deras aptit på det levande livet växte och växte; som om de aldrig kunde få nog av vad som erbjöds av det välsmakande och rått utmanande och skrämmande.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Med en enorm livsaptit hängav de sig åt vad som föll dem in. De hade svårt att sätta gränser och ännu svårare att respektera de många gränser som fanns överallt i ett depraverat samhälle. De kunde inte riktigt hejda sin framfart även om de ansträngde sig. Tillsammans blev de något annat, något tredje – där ingen av dem längre existerade för sig själv.

De blev ett. Nu slits de åter itu. De väntar på att skilsmässan ska gå igenom. Byråkratins papperskvarnar mal sakta. Minst ett halvår kommer det att ta. Kvar finns ändå en laddning som nu enbart tycks vrida sig en negativ spiral där insatserna hela tiden blir högre.

Elektriciteten går ofta. Allt blir kolsvart några minuter till strömmen kommer igång igen. Alla är övervakade, kameror finns överallt – till och med på toaletterna och sovrummen. Men det är inte statsmakten som övervakar medborgarna – utan de övervakar varandra. ”Övervaket. Alla ser alla.” Det är inte en centralmakt som ser och kontrollerar medborgarna. Alla ser alla, en sorts ”synoptikon” där alla ögon ”kan stirra på alla andra, var de än befinner sig”.

Áki skriver på en roman. Det gör även Leníta. De blir klara ungefär samtidigt. De skickar in romanerna till sina respektive förlag. Romanerna har – av en slump – dessutom samma titel: ”Akmeð”.

Det är en vardag där det smått perverterade blivit normgivande. Tidsandan har hickat till och upp – som en grotesk kaskad – kom denna makabra tillvaro. Här har exhibitionismen och narcissismen, här har egocentriska självuppfylldheten helt tagit över. Ingen verkar, märkligt nog, ställa den enkla och okomplicerade frågan: Vem vill egentligen leva så här? Men kanske är det just de vill att deras liv ska vara?

Ett liv där ingenting längre är skyddat, där det privata är offentligt? Insynen är total. Den som syns finns. Det tycks vara vår tids mässande credo. ”Se på mig! Se på mig! Se på mig!”Eiríkur Örn Norðdahl skriver i den nya romanen ”Dumhet” liksom i ”Ondskan” en raffinerad form av samtidskritik. Han vrider upp vardagen i några såväl skrämmande som obehagligt självklara varv. På så sätt förmår han skildra och belysa dagens avarter, aparta beteenden och den ekande tomhet som breder ut sig mellan människor i ett allt mer avpersonifierat samhälle. Tekniken blir – helt i onödan – till en fiende mot det levande. Och Eiríkur Örn Norðdahl förmår att gestalta denna nära samtid.

"Dumhet" är tveklöst storartad romankonst.

Crister Enanderenander@kajen.com

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

LITTERATUR

Eiríkur Örn Norðdahl

”Dumhet”

Översättning: John Swedenmark

(Rámus.)

Mer läsning

Annons