Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två Bengt-Åke delar scen med Borlänge orkesterförening

/

Kejsarkonsert med Borlänge orkesterförening och Bengt-Åke i dubbel upplaga.

Annons

När Borlänge orkesterförening ger konsert i Borlänge på lördag är det med två Bengt-Åke på framträdande poster.

Bengt-Åke Lindén, musiklärare vid Borlänge musikskolan, leder orkestern och pianisten Bengt-Åke Lundin är solist.

Bengt-Åke Lundin har uppträtt på scener både i Sverige och i en rad andra länder - bland annat i USA, Egypten och Kina. Han har tidigare framträtt i kammarmusikföreningens regi både som solist och ackompanjatör.

Den här gången framträder han med Beethovens pianokonsert ”Kejsarkonserten” nr 5 i Ess-dur.

I en introduktion till konserten skriver Christer Paulsson, ordförande för Borlänge orkesterförening:

”En storslagen och majestätisk första sats har gett konserten dess benämning. Konserten är en symfoni för piano och orkester i jämförligt samspel med en andra sats som är en stilla, vacker koral med improvisatoriska inslag i pianostämman och en avslutande sats som är ett energiskt rondo med jublande fanfarer, dansanta moment och rika kontraster. Ett av Beethovens stora mästerverk!”

Orkestern spelar dessutom två verk: ”Suite för stor orkester” av Grycksbokompositören Helena Munktell och Schuberts ofullbordade symfoni.

Helena Munktells far var bruksägare men också pianist och befrämjare av Falu musiksällskap. ”Suite för stor orkester” komponerades 1895 i Paris där hon var verksam långa perioder. År 1915 blev hon invald i Musikaliska akademien och när Föreningen svenska tonsättare bildades 1918 var hon en av medlemmarna.

Borlänge Orkesterförening består av musiklärare, amatörmusiker, elever från musikskolan samt ett antal professionella musiker.

Var: Hagagymnasiets aula, Borlänge

När: Lördag den 11 mars kl 17.00

Mer läsning

Annons