Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer tar plats framför och bakom kameran i filmprojekt

/
  • Unga filmskapare ställer ut på BoMo. Från vänster: Linnea Larsson, Luna Hermansson, Selma Hermansson och Tyra Ljungdahl Agelin.
  • Luna Hermansson och Linnea Larssons låda som det använt för att skapa sin animerade film.

I somras anordnades Ladyfestfilm-kollo för tjejer i Borlänge. Resultatet blev åtta filmer som redovisas från idé till färdigt verk i en utställning i Borlänge Modern.

Annons

Att kvinnor är underrepresenterade både framför och bakom kameran är ett faktum som Ladyfest vill motverka. Ladyfest är ett globalt initiativ som verkar för en jämställd musik- och kulturscen.

I somras anordnades Sveriges första Ladyfestfilm-kollo i Borlänge, ett kollo för tjejer mellan 10-12 år och ett för 13-16-åringar.

– Vi såg eventet på facebook och anmälde oss direkt, jag var intresserad av film innan och ännu mer nu efteråt, säger Selma Hermansson som gick kollot tillsammans med Tyra Ljungdahl Agelin.

De har tillsammans gjort en film om en tjej som går på fest och av misstag får i sig laxermedel.

– Det blir en del strul och hon mår dåligt, men det är lite kul också, säger Tyra.

De tillhör den äldre gruppen som gjort spelfilmer, i den yngre åldersgruppen skapades i stället animerad film.

Där ingick bland andra Luna Hermansson och Linnea Larsson. De har med tyg, färg, plast och papper skapat flera olika scener i en stor låda, en interiör i ett hem med textilier och möbler, en utomhusscen och en rymdscen komplett med rymdfarkost och månlandskap.

– Vi filmade två små figurer som togs till fånga och hamnade i rymden.

– Jag hade aldrig gjort animerad film tidigare men nu vill jag gärna fortsätta, säger Linnea.

I en del av utställningsytan i Borlänge Modern redovisar de processen, från idé och manusskrivande till färdig film. Det är inte riktigt färdigt när DT hälsar på men myllret av scenografier, rekvisita, bilder och inte minst möjligheten att se de färdiga filmerna, lockar till återbesök.

Initiativtagarna är Emilia Henriksson från Grrrlcollection.com och Linda Svensson från Film i Dalarna.

– Att kvinnor inte ges plats i filmskapandet handlar inte om kompetens utan om normer och strukturer, det är det vill vi ändra på. Ett första steg är att erbjuda kvinnorna möjligheten till filmskapande, säger Emilia Henriksson.

LÄS MER: Allas vår konst visas på Borlänge Modern

Mer läsning

Annons