Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt möte med Ronja

/
  • Mor och son. Undis, eller Malin Frsik som hon heter egentligen, gör en av de starkare rollprestationerna med säkert spel och övertygande sång. I kväll spelar hon och resten av ensemblen i Borlänge musikteater sin första riktiga föreställning av Ronja Rövardotter.
  • Rövarliv. Fartfylld dans och stämsång tar publiken med in i Mattisborgen till rövarbandets liv och leverne.
  • Dimmhöljda grådvärgsmarker. Ronja Rövardotter, spelad av Anna Frisk, utsätt för diverse prövningar i skogen. I kväll har Rönja Rövardotter premiär på Maximteatern i Borlänge.

Annons

Ronja Rövardotter

  • Regi: Tina Cherin
  • Manus: Vivianne Karlsson och Lena Frisk
  • Maximteatern, Borlänge, 15/3
  • Publik: Drygt 300 skolbarn

Jag hade glömt vilken fängslande saga Astrid Lindgrens Ronja Röverdotter är. Själv var jag precis i rätt ålder när boken kom och gick helt upp i sagan. Det var många stenar och vinterruggiga skator som förvandlades till grådvärgar och vildvittror under skidturer i Ludvikaskogarna där jag växte upp.

Vivianne Karlsson och Lena Frisk som har skrivit manus har lyckats välja ut några av nyckelscenerna i sagan. Bland annat får vi vara med den natten då Ronja föds och blixten slår ner i helveteskapet, när hon jagas av grådvärgar i skogen, hoppar över helveteskapet med Birk och när hon förskjuts av sin älskade pappa Mattis.

Det myllrar av folk på scenen. Rövare som tjivas och tjoar, Mattis, Lovis, Ronja och så hela gänget i Borkas rövarband. Även om Lena Frisk menar att manus skrivits utifrån boken är det lätt att känna igen sig i scenerna från filmen om Ronja. Dessutom har Borlänge musikteater skickligt använt sig av Björn Isfälts filmmusik. Flöjter, stämsång och rövarvrål ger oss en plats vid matbordet i Mattis rövarborg.

Tyvärr har en del av skådespelarna lite bråttom att spotta ur sig replikerna. Annars överaskar de flesta i sina prestationer. Både Anna Frisk och Gustav Nilsson som spelar Ronja och Birk är duktiga, framförallt att sjunga. Malin Frisk som spelar Undis gör ett starkt intryck men allra bäst är ändå Bettan Östberg som Skalle-Per. Hon rör sig, pratar och skrattar precis som en liten gubbe.

Borlänge musikteater gör det här bra. Ett litet problem bara; det känns som att man bör vara väl bekant med Ronja Rövardotter för att hänga med i vad som händer. Scenen med rumpnissarna och vildvittrorna blir nog mest märklig för den som inte läst boken eller sett filmen.

Mer läsning

Annons