Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nervigt inför spelpremiär

/
  • Förberedelser. Stora delar av ensemblen har samlats för repetitioner. Välkända ansikten är bland andra Lasse Lindström som spelar Helgum, Byns Matts Larsson som gör Tims Halvar och Evert Sandin i rollen som Stark Ingemar. Karin Hagås gör Gertrud för andra sommaren i rad och Maria Eggers spelar Karin Ingmarsdotter.

Annons

Det är tisdag och de flesta av Ingmarsspelens skådespelare har kommit till spelplatsen på Storänget för de första repetitionerna. Martin Lindström har en diskussion med en av musikerna om en mandolin.

- Jag gillar ljudet men kan vi klä om den så att den ser ut som en gitarr anno 1899 istället? skojar han.

Autencitet är nyckelordet när Lindström tar klivet från att "bara" spela rollen som Ingmar till att även regissera.

- Vi har spelat in åtta musikstycken som ska fungera som pusselbitar för att hålla ihop spelet eftersom jag valt att ta bort uppspelningarna av Rune Lindströms berättarröst. Flera kända Nås-låtar framförs på säckpipa, ett instrument som är tätt förknippat med bygden. Jag vet inte om folk kommer att märka det men för mig känns det viktigt att sätta in saker i sitt rätta kulturhistoriska sammanhang.

Lindström vill ge Ingmarsspelen en naturalistisk inramning, där repliker ska framföras så naturligt som möjligt och flera specialeffekter har plockats bort.

- Jag vill att en ny publik som inte sett spelet förut ska kunna komma hit och förutsättningslöst drabbas av dessa människoöden. Jag vill låta berättelsen tala för sig själv.

Men det är en svår uppgift. Ensemblen har bara några dagar på sig att repa och ännu mindre tid är det för skådespelarna som ska vara med i masscenerna. Eric Montelius som spelar Hök Matts har varit med i Ingmarsspelen sedan 1959. Han är oroad över hur de ska hinna.

- Det har varit kort om tid tidigare men i år är det så mycket förändringar att ta in.

Han diskuterar med Martin Lindström om en scen där ett bord ska flyttas. I år är det för första gången med statister på scenen och svårigheten ligger i att nå ut med replikerna och hamna i blickfånget.

Några som växlar mellan blickfång och periferi är dansarna Viktor Gyllenberg och Malin Stattin. Viktor Gyllenberg är dansakrobat och har gjort flera shower med Cirkus Cirkör. Han hjular skickligt och lätt i gröngräset men känner sig lite oroad inför premiären. Anledningen är folkdansen.

- Jag har aldrig dansat det tidigare. Det känns läskigt när det sitter lokalinvånare i publiken som har dansat sedan många år tillbaka. Man har antagligen ögonen på sig om det blir fel.

Nervositeten är påtaglig även hos Martin Lindström. Han står för den största omgörning som spelet har genomgått.

- Jag ser spelet som en tavla som kan ramas in på olika sätt. Det här är min inramning. Sedan får vi se om folk gillar det eller inte. Det visar sig väl efter lördag, säger han och fortsätter röra sig runt på spelplatsen för att prata med skådespelarna, flytta runt rekvisita och lyssna på musikernas instrument.

Mer läsning

Annons