Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Stenmarck gör teater om sin familj

I höst kliver Martin Stenmarck upp på teaterscenen med sin nyskrivna föreställning "Syskonkärlek – räkna med bråk".
– Det här är helt nytt för mig, säger Stenmarck som har skrivit föreställningen som en kärleksförklaring till sina elva syskon och deras mor.

Annons

Martin Stenmarck teaterdebuterar i höst med föreställningen

Martin Stenmarck är van vid att underhålla en storpublik, med allt från Melodifestivalen till "Ladies night" på sitt cv. Med "Syskonkärlek – räkna med bråk" antar han en ny utmaning: teaterscenens intimitet.

Stenmarck har burit på idén till föreställningen under några års tid. Källmaterialet är trots allt hans egen uppväxt, och med "Syskonkärlek" vill han äga en fråga som han har tyckt illa om att svara på tidigare.

– I många år har det dykt upp frågor om min ”annorlunda familjekonstellation”, med elva syskon, en mamma som dog tidigt och många fäder med i bilden. Jag har inte tyckt att det har varit väldigt kul att prata om det och hittat på halvglättiga svar så att det ska se bra ut i tidningen, släppt det och gått vidare, säger han.

– Men nu har jag kommit in i den tiden i livet då man börjar tänka lite mer på ”hur var det egentligen?” Hur har det påverkat mig?

Martin Stenmarck insåg att han behövde hjälp med att hitta rätt uttryck och vände sig därför till en person han beundrat länge: komikern Kristoffer Appelquist.

Vi har varit med om samma saker, på samma plats, men har helt olika historier.

– Även fast jag har rutin och har gjort mycket grejer så vill jag göra någonting som bryter mot det jag har gjort tidigare. Det här är helt nytt för mig, och då ville jag ha någon som jag verkligen litar på. Kristoffer tyckte att det verkade spännande och kul, säger Stenmarck.

Men han tog också hjälp av personerna föreställningen till stor del handlar om: syskonen.

– Jag märkte att jag inte riktigt fick ihop historien, så jag åkte runt och intervjuade nästan alla mina syskon. Det är otroligt intressant att vi har varit med om samma saker, på samma plats, men har helt olika historier.

Martin Stenmarck säger att manuset är skrivet med omsorg och kärlek, och en stor portion humor signerad Kristoffer Appelquist. Dessutom är föreställningen späckad av ny och gammal musik, ett smakprov släpps på fredag i form av singeln "Ingen annan".

Men han inser att det, framför allt för hans syskon, kan bli en känslomässig upplevelse.

– Några av dem kommer säkert att tycka att det känns lite jobbigt att gå och titta. Men det är en väldigt kärleksfull berättelse. Även fast jag tar upp jobbiga – och roliga – saker som har hänt så är jag väldigt tacksam för den jag har blivit och det vi har varit med om, säger han.

Fakta:

Här spelas "Syskonkärlek – räkna med bråk" i höst: 5–7/10 Stockholm, 13–14+20–21/10 Göteborg, 28/10 Norrköping, 3/11 Malmö, 8/11 Skövde, 10/11 Örebro, 11/11 Gävle.

Martin Stenmarck är född 1972 i Stockholm. Han har växt upp där och i Örebro.

Det breda genombrottet kom när han 2005 vann Melodifestivalen med bidraget "Las Vegas". Låten slutade sedan på 19:e plats i Eurovision Song Contest. Året därpå gav han ut den svenskspråkiga singeln "Sjumilakliv" och albumet "9 sanningar och en lögn".

Karriären tog ny fart med en rad "Ladies night"- och "Diggiloo"-turnéer. Ställde upp i Melodifestivalen 2014 med "När änglarna går hem". Bidraget gick till Andra chansen där det slogs ut i duell av Linus Svennings "Bröder". Ställde upp i Melodifestivalen på nytt i fjol med "Du tar mig tillbaks", men kom näst sist i sin deltävling.

Mer läsning

Annons