Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk dystopi med svensk undertext spelas för publik i Dalarna

På tisdag spelas ”Veden muistista”/”Ur vattnets minne” på Maximteatern i Borlänge, en föreställning som ges på finska och textas till svenska. Bussresor arrangeras från tre orter i länet.

Annons

Talvikki Eerola och Antti Hovilainen  i  ”Veden muistista”/”Ur vattnets minne”.

Det är Borlänge teaterförening som tillsammans med Borlänge kommun och Finska teaterslingan har tagit hit uppsättningen, som är ett samarbete mellan Riksteatern och Kajana stadsteater. Pjäsen är en dramatisering av Emmi Itärantas roman ”Teemestarin kirja” (”Minnen av vatten”, kommer på svenska i april) från 2012.

Den utspelar sig efter katastrofen – vatten har blivit en bristvara, möjligheterna till resor har begränsats och det är svårt att få tillgång till information. Militären övervakar och reglerar inte bara vattenanvändningen utan även människorna. I en allt hårdare tillvaro tvingas den unga Noria att välja mellan säkerhet och strid, mellan kunskap och makt.

LÄS MER: Dystopier med naturlyrik och samtida oro

– Noria har aldrig upplevt vintern, berättar huvudrollsinnehavaren Talvikki Eerola. Hon har aldrig sett snö eller is.

Det låter som en framtidsvision som ligger otäckt nära det som händer runtomkring oss nu.

– Det är sant, säger Talvikki Eerola. Pjäsen har fått mig att tänka mycket på makt. Vem har makten och hur används den? Alla val man gör får konsekvenser som inte bara handlar om en själv.

– Att det bara är att vrida på kranen för att få sötvatten är ju en självklarhet för oss här i Norden, fortsätter Talvikki Eerola. Men så är det inte för människorna i pjäsen, och så är det inte för alla på jorden i dag. Mycket av det vi tar för självklart kommer snart kanske inte vara det.

Vilken publik tror du den här pjäsen passar?

– Ungdomar, vuxna, äldre – alla, säger Talvikki Eerola. Det är ett visuellt vackert äventyr med viktiga teman.

Föreställningen ingår i den finska teaterslingan, vilket betyder att gratis buss går från de finska förvaltningskommunerna Borlänge, Ludvika och Smedjebacken. Eftersom föreställningen är textad på svenska lämpar den sig även för hörselskadade.

Talvikki Eerola och Mika Silvennoinen spelar dotter och far i ”Veden muistista”/”Ur vattnets minne” som just nu turnerar med Riksteatern och spelas i Borlänge 7 februari.

Veden muistista/Ur vattnets minne

Maximteatern i Borlänge 7 februari kl 19. Föreställningen ges på finska och är textad på svenska.

Bussresa ingår i biljettpriset från följande orter:

Söderbärke, kiosken, kl 17.00

Smedjebacken, busshållplatsen bakom kommunhuset, kl 17.20

Ludvika , sporthallen, kl 17.45

Mer läsning

Annons