Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fäboland visas på Teatern i Vansbro

Den 26 april kommer föreställningen Fäboland till Vansbro. En föreställning med Sara Parkman och Samantha Ohlanders, som fått mycket bra kritik runt om i landet. Fäboland är lite av en Thelma och Louise i allmogestil.

Annons

Sara Parkman och Samantha Ohlanders

Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är en folkmusikkabaré i hemvävt. Varje sommar åkte tjejer, kvinnor och tanter upp till fäbodarna i skogen. Inte på semester men för att arbeta hårt och umgås och ha det lite gött och mansfritt.

– Fäbodars musik - det vill säga brudars musik är det som är grunden i den svenska folkmusiken. Det står det inget om i historieböckerna, utan man måste läsa lite mellan raderna. Och det har vi valt att göra”, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders om sin föreställning

Fäboland utgår från fäbodarna som en matriarkal utopi. Det handlar om den svenska folkmusikens historia ur ett annat perspektiv, en bortglömd historia.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar och med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige.

De har under sju års tid turnerat runt om i Sverige och Europa med föreställningen på klubbar, festivaler, folkparker, teaterscener. Under 2015 var duon bland annat aktuell med en Europaturné, blev nominerade till årets traditionsbärare 2015 på Folk och Världsmusikgalan och 2016 släpper de sin debutplatta.

De har blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3 och leder seminarier och diskussioner gällande tradition och folkkultur.

Mer läsning

Annons