Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktor Glas som radioteater live

/
  • Förtvivlan.

Annons

Trots att han levt med Glas en tag nu har Krister Henriksson inte lyckats förstå honom. Hjalmar Söderbergs doktor, med bottenfruset känsloliv och beröringsskräck är ingen ekvation som går att lösa.

Vad är hönan och vad är ägget? resonerar Krister Henriksson. Är doktorn gentlemannamässig på grund av sin svårartade sexualskräck, eller är det tvärt om?

- Höga ideal, är det därför han fått sexualskräck? Han säger ju det också: "Varför måste vår längtan stillas just genom det organ vi använder som avloppsrör flera gånger om dagen?"

- Han är en ensam person, men är han ensam på grund av sin beröringskräck? Det vet man inte, och behöver inte veta. Jag spelar honom lite olika kväll efter kväll.

"Ett själens mörker lysande gestaltat" skrev Expressens Nils Schwartz efter premiären. Fem föreställningar på Vasan i Stockholm i höstas blev fler tack vare det hårda publiktrycket, även under våren spelade Henriksson i Stockholm parallellt med sin riksteaterturné.

Även om han inte kan förklara doktorn har han åtminstone kommit honom väldigt nära.

Det är för att få en medicinsk anledning att vägra ha sex med sin make som prästfrun Helga, äcklad och desperat, söker upp Doktor Glas som blir alltmer tagen av sin patient.

Det slutar med att doktorn dödar "den vidrige pastor Gregorius" för att hjälpa henne.

- Det är hans sätt att förklara sin totala kärlek till Helga, det är ett otroligt handikappat sätt, jag varken försvarar eller förlåter, men jag förstår det.

Krister Henriksson ser Doktor Glas som en rafflande kärlekstriller, egentligen självklar som film.

Men det som verkligen satte igång honom var Bengt Ohlssons roman Gregorius där den vidrige pastorn skildras som en i själva verket mycket sympatisk person.

- "Nu ska vi se vad den där DN-krönikören kan skriva" tänkte jag och köpte boken när jag skulle till Spanien.

Jag läste på flyget och det första jag gjorde när jag kom fram var att leta reda på hans telefonnummer och ringa och tacka för en otroligt bra bok. Efter det var det omöjligt att inte göra doktor Glas.

- Även om jag måste ta hans parti vet jag i hemlighet att Glas har fel. När han ser den vidrige Gregorius är det en projektion av honom själv. (TT Spektra)

ERIKA JOSEFSSON

Mer läsning

Annons