Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemästrar instrument med bravur

Gänget bakom föreställningen Limits av Cirkus Cirkör anländer till Falun under tisdagen – och framträder varje kväll fram till söndag. Med i ensemblen finns mångfacetterade musikern Thea Åslund från Falun.

Annons

Här på Stora Scenen på Dalateatern testar Thea Åslund ljudet inför första föreställningen.

Premiären var i mars och sedan dess har cirkusgänget turnerat runt i både Sverige och Europa. Nu är det dags för Falun och Dalateatern där sex föreställningar står på schemat.

Limits balanserar en värld av flykt, migration och utsuddade gränser med artisternas egna kroppsliga begränsningar samt andra typer av gränsdragningar såsom staket och murar. Gränsers betydelse helt enkelt. Och på klassiskt Cirkus Cirkör-manér vänder de på perspektiven och tänjer på gränserna.

– Limits är en berättelse om nutiden och verkligheten. Den handlar om att vidga sina vyer och se andra perspektiv. Och att överkomma sina rädslor. Det har faktiskt hänt med mig under tiden jag jobbat med föreställningen, berättar Thea Åslund.

Men att hantera flera instrument på samma gång är i alla fall något ingen rädsla som Thea Åslund behövt komma över. Det klarar hon galant. Hon roddar fler instrument än vad man tror är möjligt: fiol, viola, slagverk, piano, elgitarr, sång och en termos. Japp, en termos används som instrument i föreställningen.

Det är många instrument och knappar att hålla reda på.

– Samuel Andersson som skrivit musiken fantiserade ihop att det kunde användas som instrument. Det handlar väl om att ta tillvara på de man har, att bygga en värld med grejer man har och tänja på gränserna, säger Thea Åslund.

Det är spännande, tycker hon. Den stora variationen av instrument sammanflätar väl med den vida vidden av känslor i föreställningen. Och detta med spela musik i en cirkusuppsättning är nytt för henne. Men helt rätt:

– Jag känner mig som fisken i vattnet. Det blir ett annat samspel än när det bara handlar om musik. Jag upplever att man hamnar i nuet på ett annat sätt, all annan tid försvinner.

Musiken kan beskrivas som elektronisk världsmusik och är både minimalistisk och episk, förklarar Thea Åslund.

– Det är allt ifrån en skör visa till partydisco.

Thea Åslund är spänd och förväntansfull på att få framföra föreställningen i hemstaden Falun. Präglad av spelmanstämmor är det här hon funnit inspirationen från första början.

– Det ska bli superkul, jag hoppas att så många som möjligt kommer hit. Falun kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta trots att jag inte bor här längre. Det är så härligt och levande kulturliv här, säger Thea Åslund.

Många instrument ska testas och stämmas inför veckans första show.

Om Thea Åslund:

Bakgrund: Studerade på både musikgymnasium och Musikkonservatoriet i Falun. Fortsatte därefter studierna på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Från: Falun.

Bor: "I en resväska" men med Göteborg som bas.

Aktuell med: Musiker i föreställningen Limits av Cirkus Cirkör. Turnerar även med Världens band, bandet Ill Wicker samt trion Lyset i forsen som ska spela i Dalarna i december.

Mer läsning

Annons