Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svenska kyrkor börinspireras av fredspris"

/
  • Ellen Johnson Sirleaf är en av tre kvinnor som delar på Nobels fredspris 2011. Hennes gärning borde inspirera de svenska kyrkorna, anser Lennart Sacrédeus.

Kyrkornas närvaro och tillämpad kristen tro har spelat en viktig roll i Liberias väg till fred och demokrati. I dag på nobeldagen ser Lennart Sacrédeus en förebild för svenska kyrkor i den frimodighet som lett till Nobels fredspris 2011.

Annons

Nobeldagen idag innebär fest och pompa – men också att den berättigade frågan ställs vad som är drivkraften bakom människors engagemang för att forska, förbättra människors levnadsvillkor och skapa fred och frihet.

Det vore verkligen på sin plats att Svenska kyrkans och Metodistkyrkans/Gemensam framtids församlingar uppmärksammar att i år tilldelas en lutheran och en metodist Nobels fredspris.

Pristagaren Leymah Gbowee, luthersk kristen och 39-årig fembarnsmor från Liberia i Västafrika, pekade i Reader´s Digest i oktober på att hennes mod kommer av hennes tro: "Jag har kommit till en slutsats: Allt som jag är, allt det som jag strävar efter att bli, allt som jag var innan, är genom Guds nåd."

I stället för att skapa fler motsättningar i sitt tidigare så sönderslitna land tog hon kontakt med muslimska kvinnor. Genom att visa på att troende kvinnor från olika världsreligioner samverkar mot våld och orättvisa, ville hon medverka till att skapa nytt hopp.

Leymah Gbowee bildade rörelsen Pray the Devil Back to Hell (Be djävulen tillbaka till helvetet) för att få kristna och muslimska kvinnor att be för det goda – och mot ondskan, våldet, dödandet.

Kvinnornas bönekamp - med ständiga närvaro nära de politiska mötena - tog skruv.

Så sattes press på fredsförhandlingarna för Liberia i grannlandet Elfenbenskusten. Det gav resultat.

Liberia har förts ut ur inbördeskrig och totalt kaos – till att ledas av landets och hela Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president Ellen Johnson Sirleaf.

Denna 73-åriga kristna metodist får även hon nu Nobels fredspris och har gjort klart att utan Metodistkyrkans närvaro i landet hade det varit svårt att kunna vända utvecklingen i rätt riktning: Kyrkan fanns där.

Så kan svenska systerkyrkor lära hur en kyrka och kristna ska agera: närvarande, frimodigt och med smittande kraft i den kristna övertygelsen.

ledamot av Svenska kyrkans kyrkostyrelse och kyrkomöte för Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR)

 

 

 

 

Mer läsning

Annons