Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridsvagnar i Stora Skedvi är upprinnelsen till årets allhelgonautställning.

Förra året handlade det om ugglor. I år handlar allhelgonautställningen i gravkapellet på Stora Skedvi kyrkogård om beredskapstiden 1939-1945.

Annons

Det är tvära kast år för år när Eva Hyenstrand och Magnus Palm planerar sina årliga utställningar på Stora Skedvi kyrkogård. Det är åttonde året nu och tidigare har utställningarna bland annat handlat om riksdagsmän, om avrättade (det finns en utgrävd avrättningsplats i Stora Skedvi), om ugglor, om vykort och om kyrkomålningar. Alla utställningaroch alla människor de berättar om har stark lokal anknytning.

– Det är viktigt att det är lokalanknutet till Skedvi. Det är hela poängen, säger Eva Hyenstrand.

Årets allhelgonautställning gravkapellet på Stora Skedvi kyrkogård om beredskapstiden 1939-1945. På bilden syns tidsaktuella tidningsurklipp.

Eva Hyenstrand och Magnus Palm har ett delat ansvar för utställningarna och innehållet skiftar utifrån deras respektive intresseområden. Årets utställning handlar om hur beredskapstiden under andra världskriget tog sig i uttryck i Stora Skedvi.

Vad åt och drack man? Rullade någonsin stridsvagnar och militärfordon i Skedvi? Vad roade man sig med? Vad lyssnade man på? Det är några introducerande frågeställningar inför utställningen.

– En bekants mamma berätta att hon hade sett stridsvagnar från fönstret på natten, som rullade genom Skedvi. Jag tänkte att det inte kunde vara sant. Så jag tog reda på hur det förhöll sig med den saken, säger Eva Hyenstrand, utan att avslöja mer än så.

Utställningen öppnar på fredag klockan 18.

Mer läsning

Annons