Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smal kvalitet i fokus för August

Samtida fattigdom, kärlekslängtan och en hoppfull demensskildring kliver fram ur årets Augustprisnomineringar. Smal kvalitetslitteratur dominerar den skönlitterära kategorin medan fackböckerna är mer uppmärksammade.

Annons

De 18 titlar och dess författare som nominerades till årets Augustpris presenterades i Stockholm på måndagen. Bakre raden från vänster Felix Heintzenberg, Ole Jørgen Liodden, Linda Boström Knausgård och Henrik Wallnäs. Mellanraden från vänster Niklas Orrenius, Nina Burton, Lina Wolff, Ulf Karl Olov Nilsson och Matilda Ruta. Främre raden från vänster Charlotta von Zweigbergk, Andrzej Tichý, Ann-Helén Laestadius, Elin Bengtsson, Linda Bondestam, Ulf Stark och Ida Sundin Asp.

Den titel som kommer närmast den traditionella Augustvinnarromanen är förmodligen Therese Bohmans "Aftonland", om en nyseparerad konstprofessor som flyr samtiden med hjälp av sex, vin och dekadent konst.

- Det handlar om längan efter kärlek, om en kvinna som gjort slut på en lång relation och som är vilsen i tillvaron, säger Therese Bohman, glad över den bekräftelse som en Augustnominering är.

Om kärleken och längtan efter densamma är eviga teman har även samtiden och världen på allvar flyttat in den svenska skönlitteraturen konstaterar Kaj Schueler, kritiker och för tredje gången ordförande i juryn för de skönlitterära nomineringarna.

Sårig uteliggareI romanen "Eländet" låter Andrzej Tichý en cellist bli vittne till hur en sårig uteliggare blir överkörd av en buss. Olyckan drar i sin tur fram cellistens egna minnen från en fattig och trasig uppväxt i miljonprogramsområdet Holma i Malmö.

Även Lars Norén, Augustnominerad för första gången, ser på samtiden i "En dramatikers dagbok 20132015". Åldrandet, döden, döttrarna och Heidegger är centrala teman i den tegelstenstjocka tredje dagboken som enligt vissa kritiker också är den starkaste.

- Han är ju en läsare av Heidegger i vår samtid, och konfronteras med tiggare och frågeställningar om världspolitik och sådant, säger Kaj Schueler.

För den mest konkreta skildringen av samtida fattigdom står dock Charlotta von Zweigbergk vars omskrivna reportagebok "Fattigfällan" handlar om Beata som blir sjuk och faller rakt igenom de svenska skyddsnäten. För denna sin fjortonde bok har Charlotta von Zweigbergk nu en chans att få en August i fackboksklassen.

- Men det är framför allt roligt eftersom den här boken har blivit en röst för alla dem som ingen lyssnar på. Jag har fått otroligt mycket respons från läsare som säger ungefär samma sak, "det är jag som är Beata".

Poeten och psykologen Ulf Karl Olof Nilsson är den här gången nominerad för sin essäbok "Glömskans bibliotek" där han med hjälp av exempel både från sin praktik och från litteraturen försöker skildra språket hos bland andra drömmare och dementa.

Debutanten Ida Sundin Asp har valt ett besläktat tema. I sin barnbilderbok "I dag vet jag inte vem jag är" skildrar hon en dement jagberättare som får hjälp av sitt barnbarn.

- Jag tycker att det behövdes en bilderbok på det här temat. Boken betyder mycket för mig, för den är inspirerad av min egen morfar. Den känns väldigt personlig och därför är det extra kul att den blir uppmärksammad.

FAKTA: ÅRETS NOMINERADE

Årets skönlitterära böcker

”Aftonland”, Therese Bohman

”djupa kärlek ingen”, Ann Jäderlund

”Välkommen till Amerika”,

Linda Boström Knausgård”

En dramatikers dagbok 20132015”, Lars Norén

”Eländet”, Andrzej Tichý

”De polyglotta älskarna”, Lina Wolff

Året svenska fackbok

”Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution”, Nina Burton

”Arktis. Liv i en värld av is och snö”, Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden.

”Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur”, Ulf Karl Olov Nilsson

”Skotten i Köpenhamn. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränder”, Niklas Orrenius

”Fattigfällan”, Charlotta von Zweigbergk

”1947”, Elisabeth Åsbrink

Årets svenska barn- och ungdomsbok

”I dag vet jag inte vem jag är”, Ida Sundin Asp

”Ormbunkslandet”, Elin Bengtsson

”Tio över ett”, Ann-Helén Laestadius

”Oj, en polis”, Eva Lindström

”Djur som ingen sett utom vi”, Ulf Stark och Linda Bondestam

”Åka buss”, Henrik Wallnäs och Matilda Ruta

Lilla Augustpriset

"Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet", Henning Bollmark, Uppsala

"Nedräkning", Sanna Fagerström, Uppsala

"Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner", Smilla Luuk, Stockholm

"Då rallarrosen blommar", Sigrid Nikka, Höllviken

"Samklang", Matilda Stjernqvist, Ryssby

"Jag är 20 år och har OCD", Gabriel Zetterström, Lidingö

Mer läsning

Annons