Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket satsar kommunerna i länet på kultur

/
  • Orsa hör till de kommuner som satsar mest på kultur i landet.

Trots att de offentliga medlen till kultur har ökat minskar kulturens andel av de totala budgetarna. I Dalarna satsar Orsa mest och Hedemora minst.

Annons

Kommunernas anslag till kultur fortsätter att variera stort. För andra året i rad är det Umeå som satsar mest per invånare, 2 685 kronor, medan lilla Nordanstig ligger i botten med 494 kulturkronor per invånare. Över hela landet minskar kulturens andel av de totala kommunbudgetarna. Det visar rapporten "Samhällets utgifter för kultur" från Myndigheten för kulturanalys.

I Dalarna satsar Orsa mest kulturpengar per invånare med 1711 kronor, kommunen toppar även listan över hur stor andel av de totala utgifterna som läggs på kultur (3,2 procent). I Sverige är det bara Umeå, Emmaboda, Härnösand och Haparanda som satsar mer på kultur än Orsa.

På andra plats i länet kommer Älvdalen som satsar 1319 kronor per invånare, Avesta satsar nästan lika mycket, 1300 kronor och kommer på andra plats om man ser till andelen av kommunens utgifter. Kommunen satsar 2,7 procent av den totala verksamhetskostnaden på kultur.

I botten på listan finns grannkommunen till Avesta. Hedemora är sämst i länet både om man ser till kulturpeng per invånare och andel ur den totala verksamhetskostnaden. Här lägger man 1,7 procent ur budgeten på kultur. Fördelat på invånarna blir det 953 kronor i varje kulturryggsäck.

Landstinget Dalarna har gått från att lägga 518 kulturkronor per invånare 2009 till 473 kronor per person år 2015, där ingår kostnader för Dalarna Sjukhusbiblioteket fram till och med 2011 men inte 2012–2015.

– Årets rapport visar att de totala medlen till kultur stadigt ökat under det senaste decenniet både när det gäller i kronor och utslaget per invånare, och på alla tre nivåer - stat, landsting och kommuner. Däremot har kulturens andel av de offentliga finanserna inte ökat över tid - den har antingen varit stabil, eller minskat. Detta förklaras av att de totala budgetarna som helhet har ökat mer, säger ansvarig utredare Emma Bergmark i ett uttalande.

Mer läsning

Annons