Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsen utmanar skräckkungen

BOK: Mats Strandberg utnyttjar skickligt allas vår skräck för demensen i "Hemmet", skriver Kristian Ekenberg.

Annons

Joel är tillbaka i den lilla uppväxtstaden för att ta hand om sin mor Monika, på väg bort från honom in i demensens eviga dimmor. Men Joel klarar knappt att ta hand om sig själv. Varje dag är en kamp mot missbruket som lockar tillbaka honom i sina klor. Modern får flytta in på demensboendet Tallskuggan.

Där arbetar hans barndomskompis Nina, som gick som barn i huset hemma hos Monika. Joel och Nina har glidit ifrån varandra; han jagade efter deras gemensamma tonårsdrömmar om popstjärnelivet, medan hon valde tryggheten hemma i den lilla staden.

Trots deras frostiga relation tvingas de till att samarbeta när de inser att någonting inte står rätt till med Monika. Hon vet på ett mystiskt sätt deras djupaste hemligheter och det är som om någon annan har tagit över hennes kropp.

Mats Strandberg jagar titeln Sveriges skräckkung. Foto: Henric Lindsten

Ett demensboende låter inte som den självklara platsen för en skräckroman, långt från Draculas slott och gamla kyrkogårdar. Men idén att förlägga en skräckberättelse till ett demensboende är samtidigt briljant självklar. Även den övernaturliga skräcken är som mest effektiv när den förankras i vardagens rädslor. Skräcken att se in i en älskad anhörigs blick och se att hen är borta är något många lever med, rädslan att själv hamna där är vi ännu fler som har.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Mats Strandberg hymlar inte med att han har Stephen King som idol och han har anammat skräckmästarens vilja att inte bara ge kalla kårar utan även skriva klasskildringar. Parallellt med att intrigens rysningar tilltar, skriver Strandberg en känslig skildring av den svenska vårdens vardag och slitet med att ge åldringarna ett värdigt slut på livet.

”Hemmet” är en skräckroman som inte förlitar sig på splattereffekter, utan som söker en mer nedtonad fasa. Författaren lyckas ta demensens skräck och vrida upp den flera nivåer genom att föra in ett övernaturligt element. Förutom att ge rysningar lyckas han också skriva en rörande skildring av hur det är att bli gammal och hjälplös.

John Ajvide Lindqvist får hålla hårt i kronan. Efter några svagare böcker är hans position som Sveriges skräckkung hotad.

*

LITTERATUR

Mats Strandberg

”Hemmet”

(Norstedts)

Mer läsning

Annons