Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnen och kråkan har landat – ny kritiksajt om svensk lyrik

Magnus William-Olsson satsar på återväxt för att skapa förutsättningar för framtidens dagskritik.

Annons

Magnus William-Olsson är redaktör för den nystartade kritiksajten Örnen och kråkan.

Alarmistiska dödsrunor över litteraturkritiken har varit stapelvara i kulturmedierna i varenda tidsepok sedan genren uppstod. Det är lätt för en etablerad kritikergeneration att känna sig vilsen när publiceringsvillkoren, kanalerna, statushierarkierna och kanske till och med de litterära värderingarna förändras. Då ligger det nära till hands att beskriva utvecklingen som förfall.

Men det där beror nog mest på vem som för ordet. Och denna notis är snarare en födelseannons.

Sverige har nämligen fått en ny kritiksajt inriktad på svenskspråkig poesi. På ornenochkrakan.se publiceras varje onsdagsmorgon en ny lyrikrecension – utom var fjärde onsdag, då man i stället lägger ut en nästan timslång poesipodd där aktuell poesi framförs och diskuteras.

LÄS MER: Örnen och kråkan

Innehållet är gratis att ta del av, men till skillnad från många liknande forum i dag är recensenterna arvoderade. Pengarna kommer från webbannonser, donationer och försäljning av ”poetisk expertis i form av tjänster och uppdrag”.

Redaktör och ansvarig utgivare är Magnus William-Olsson, sedan slutet av 1980-talet en stark röst inom svensk lyrik som poet, kritiker och redaktör i både förlags- och tidskriftssvängen. Han har också arrangerat flera poesifestivaler, workshoppar och seminarieserier, nu senast experimentverkstaden Kritiklabbet som ”arbetar för dagskritikens roll i morgondagens samhälle och dess potential för att påverka detsamma”.

Skribenterna, då?

– Jag kommer att jobba med dem jag tror funkar för den aktuella boken, berättar Magnus William-Olsson. Jag hoppas också kunna odla helt nya kritiker, genom att först ge dem lektörsjobb och så småningom, om de visar sig vara bra, pröva dem som recensenter.

– Det kritiska hantverket, grundarbetet, är alltid det centrala, fortsätter han. På det vilar också vår trovärdighet och i slutändan vår möjlighet att få in pengar som finansierar ruljansen.

Ja. Återväxt, professionalism. ”Den som anlitar Örnen och kråkan stöder förekomsten av professionell dagskritik, utförd under rimliga villkor”, meddelar man på hemsidan. Det är inget man sätter på en gravsten.

Mer läsning

Annons