Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orgelrenoveringar i mål - firas med konsert

Annons

1923-24 byggdes en ny orgel i Gustafs kyrka och en i Borlänge missionskyrka. Båda byggdes av orgelbyggarfirman Gebrϋder Rieger . Samma firma har byggt orgeln i Musikverein i Wien, som man ser varje nyårsdag i TV:s nyårskonsert.

De båda orglarna har sedan byggts om vid flera tillfällen och av det ursprungliga materialet finns nu bara vissa delar kvar. Under de senaste åren har Gustafs kyrka genomgått en omfattande renovering och modernisering. Orgeln i Borlänge missionskyrka har samtidigt rengjorts helt och stämts.

Arbetet i de båda kyrkorna har gjorts av orgelbyggare Martin Hausner, Tärnsjö. Martin har fått sin utbildning vid just orgelbyggarfirman Gebrϋder Rieger.

Det finns alltså mycket som kopplar samman de båda kyrkornas orglar.

För att ytterligare ponägtera kopplingen kommer Daniel Larsson, kyrkomusiker i Gustafs, på söndag 22 jan kl 18.00 att ge en orgelafton i Borlänge missionskyrka. Det blir klassisk orgelmusik av J S Bach och J G Wahlter m fl, men också musik från vår tid bl a av Rune Lindsten. Rune är känd av många Borlängebor eftersom han, förutom att vara musiker och kompositör, varit matematiklärare i Borlänge under många år.

Mer läsning

Annons