Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat stöd till kulturområdet i Dalarna

Stödet till kultur från regioner och kommuner har ökat med nästan 20 procent sedan 2010. Det framgår av en ny rapport från Kulturrådet om kultursamverkansmodellen.
I Dalarna har bidragen ökat med nära 13 miljoner på fem år.

Annons

I rapporten jämförs statens uppräkningar av bidrag till regional kulturverksamhet före och efter kultursamverkansmodellen.

Men det är inte det statliga bidragen som ökat, i stället har kommuner och regioner skjutit till mer.

I Dalarna har de samlade bidragen gått från cirka 99,5 miljoner kronor till 112 miloner kronor på fem år.

Fördelningen i Dalarna 2015 såg ut så här: 28 procent kom från staten, 65 procent av bidragen kom från regionen och sju procent från kommunerna. Jämfört med andra regioner bidrar dalakommunerna med en liten del, endast fyra procent. Det placerar oss näst längst ned på listan över bidrag från kommunerna. Samtidigt är regionen i Dalarna tvåa på listan över de som skjuter till mest, näst efter Jönköping där regionen bidrar med 71 procent.

"Det är glädjande att pengarna till kultur runtom i landet har ökat. Höjningarna från regioner och kommuner är tecken på starkare engagemang för kultur och en av de stora vinsterna med kultursamverkansmodellen", skriver Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell i ett pressmeddelande.Kultursamverkansmodellen, som innebär att landsting och regioner själva tar fram en kulturplan i samråd med kommunerna, sjösattes 2011.

Biblioteken hör till de kulturområden som omfattas av kultursamverkansmodellen.

Fakta kultursamverkansmodellen:

Sedan 2013 ingår 20 av 21 län i kultursamverkansmodellen (Stockholm står utanför). Modellens grund är den kulturplan som landsting och regioner tar fram i samråd med kommunerna, kulturskapare och det civila samhället. Regionen eller landstinget fördelar sedan bidrag till enskilda regionala kulturverksamheter.Varje år återrapporterar sedan regioner och landsting till Kulturrådet hur de statliga bidragen använts och vilken verksamhet som genomförts.

Mer läsning

Annons