Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygamla scener ur ett äktenskap

Ännu en gång möts Livia Millhagen och Jonas Karlsson i en äktenskaplig uppgörelse. Åtta år efter den första scenversionen av Ingmar Bergmans familjedrama återuppstår succéföreställningen igen.

Annons

Livia Millhagen och Jonas Karlsson börjar bli vana vid att spela krisande par. De var först ut att gestalta Johan och Marianne från Ingmar Bergmans tv-serie "Scener ur ett äktenskap" på en svensk teaterscen, i regi av Stefan Larsson år 2009. Sedan dess har föreställningen spelats mer än 100 gånger och till våren får den premiär igen, på Maximteatern i Stockholm.

– Vi har tagit upp pjäsen med jämna mellanrum och varje gång har det varit nästan ännu roligare att spela den. Det är en fantastisk text, Ingmar Bergman var underskattad som dramatiker och författare, säger Jonas Karlsson.

Nygamla

I centrum står Johan och Marianne, vars äktenskap långsamt faller isär. Distansen mellan dem växer alltmedan de bråkar, är otrogna och slutar att åtrå varandra. Men prövningen slutar ändå i försoning. Att skådespelarna är ett par år äldre nu tror de kan påverka hur dramat uppfattas.

– Det har hänt saker under resans gång, vissa saker som vi skrattade åt känns allvarligare nu och tvärtom, säger Jonas Karlsson.

– Nu vet man plötsligt vad man talar om på ett annat sätt. Jag tror att det kan finnas en ny tyngd bakom vissa ord, fortsätter Livia Millhagen.

Livia Millhagen spelar Marianne i

För henne har föreställningen betytt mycket, på ett privat och ett konstnärligt plan. Att under tre timmar konstant stå på scen och prata med en människa var en viktig skola.

– Och att få göra det med en underbar skådespelare och en av de bästa regissörerna i Norden – det blir inte bättre, säger hon.

Det fanns ett visst motstånd mot att göra teater av Bergmans älskade tv-serie, minns Livia Millhagen. Sedan dess har det blivit många olika uppsättningar, men hon föredrar deras version.

– Jag tycker att vi har hittat ett sätt som lyfter den över den naturalistiska geggamojan.

Skådespelarna Jonas Karlsson och Livia Millhagen har spelat par i både

Fakta: "Scener ur ett äktenskap"

"Scener ur ett äktenskap" har premiär på Maximteatern i Stockholm den 3 mars 2017 och spelas till och med den 25 mars. Medverkande är Livia Millhagen och Jonas Karlsson. Regissör är Stefan Larsson som också är aktuell med ”Macbeth” på Maximteatern och ”Fanny och Alexander” på Dramaten.

Jonas Karlsson är också aktuell som Krösus Sork i nya Bamsefilmen "Bamse och häxans dotter". Han har precis avslutat inspelningarna av Karin Falléns film "All inclusive" och ska direkt efter "Scener ur ett äktenskap" spela pjäsen "Rikard III" igen på Dramaten.

Livia Millhagen spelar för tillfället i "Fanny och Alexander" på Dramaten. Hon kommer också att synas i "Finaste familjen" på TV4 och i tv-serien "Veni vidi vici". Snart ska hon även börja filma en roll i en ny film av Helena Bergström

Mer läsning

Annons