Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya EU-miljoner till Bergslagskultur

/
  • Verket i Avesta ingår i satsningen för att utveckla de industrihistoriska kulturarven i Bergslagen.
  • Meken i Smedjebacken får del av EU-pengarna.
  • Marie Östblom som är processledare i Bergslagssatsningen

De industrihistoriska kulturarven i Bergslagen får ytterligare EU-medel för att lyftas som besöksmål.

Annons

Meken i Smedjebacken, Grängesbergs Maskinhus, Husbyringen och Världsarvet Falun är alla exempel på miljöer som ingår i och vårdar det industrihistoriska kulturarvet i Bergslagen.

För åtta år sedan, 2007 samlades för första gången länsstyrelserna i fem län som tillsammans förvaltar miljöerna i Bergsslagen. Målet var att skapa en långsiktig hållbar tillväxt där de unika värdena tillvaratogs.

– Alltså inte bara se till väggar och tak utan också få i gång verksamheter i de här unika miljöerna, säger Marie Östblom som är processledare i Bergslagssatsningen.

Just nu är satsningen inne i etapp fyra. I de första två etapperna fick projektet medel av EU. Men i etapp tre och inledningen av etapp fyra gick projektet runt på pengar som skjutits till av länsstyrelserna i de fem länen Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro och Region Örebro län, Region Dalarna och Region Värmland.

– Nu är vi väldigt glada över att vi beviljats nya EU-medel i två år till, säger Marie Östblom.

Den totala budgeten är 17,3 miljoner kronor, varav EU-medel 8 650 000 kronor.

– Nu har vi kraft och medel att skynda på processerna lite grann. Och vi har redan gjort mycket. Vi har kunnat sjösätta en långsiktig satsning för att bevara fysiska miljöer och få i gång verksamheter i bruksmiljöerna, säger Marie.

Satsningen sträcker sig till 2017 och miljöerna består av 14 utvalda Bergslagshistoriska centrum. I Dalarna berörs: Maskinhuset i Grängesberg, Koppardalen Avesta-Verket, Meken i Smedjebacken, Världsarvet Falun, Ekomuseum Bergslagen (sju kommuner i Dalarna och Västmanland) och Husbyringen i Hedemora kommun.

Annons