Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok: Samhället speglas genom Pappers historia

Högre tempo. Mer stress. Och en osäker framtid.
Kalle Güettler skriver om de senaste 25 åren på Hallsta pappersbruk. Men det handlar lika mycket om samhällsutvecklingen i stort, när han undrar vilken kurs människovärdet har.

Annons

Kalle Güettler lyfter fram den ökad stress, nedskärningar och höga krav i arbetslivet i jubileumsboken om Pappers avdelning 68 under åren 1990-2015.

Färre olycksfall, men fler alienerade själar.

Formuleringen är hämtad från författaren Kalle Güettlers gedigna och omfångsrika skildring av Pappers avdelning 68 under åren 1990-2015.

Avdelningens första 75 år har skildrats i en tidigare jubileumsskrift. Nu är det de senaste 25 åren som lyfts fram i ord och bild.

Det är en bok som är tyngre och mer omfattande än den tidigare skriften. Kanske säger det något om den utveckling som har varit sedan 1990, om hur mycket som har hänt och hur mycket som har förändrats, när nedskärningarna har avlöst varandra.

Kalle Güettler har arbetat med boken i flera år och varit "inbäddad" i avdelningen under arbetet. Det innebär att han har fått sitta med på styrelsemöten, följa arbetet och få en djup insikt i vad som hänt och hur diskussionerna har gått.

Han har också gjort ett stort antal intervjuer med både chefer, fackligt aktiva och andra som har följt Hallsta pappersbruk på nära håll, med klubbens ordförande Aleksandar Srndovic som är en av de tyngsta rösterna.

Kalle Güettler skildrar ett Hallstavik där fabriken, fackklubben och samhället är hårt sammanflätade med varandra, men där banden luckrats upp under de 25 år som passerat.

Under det tidiga 1990-talet är Lars-Erik Roos brukets chef, en sentida brukspatron som bosätter sig på orten och engagerar sig i lokalsamhället. Här finns en känsla av samhörighet, trots de tuffa nedskärningar som genomfördes under det tidiga 1900-talet.

Kalle Güettler och Aleksandar Srndovic, när boken släpptes i december.

När Kalle Güettler riktar blicken mot den senaste nedskärningen, som går under namnet "Hallsta 2014" är bilden en annan, med förhandlingar som går till Arbetsdomstolen, men slutar i förlikning, och en platschef (Daniel Peltonen), som uttrycker sig på ekonomsvenska och säger att han inte ser det "som en neddragning utan ett sätt att förvandla fabriken till en hållbar produktionsanläggning."

Samtidigt beskriver Aleksandar Srndovic en arbetsplats med ökad stress och medarbetare som kommer hem helt utan ork, tomma i huvudet.

Det Kalle Güettler skildrar är ett arbetsliv där tempot och kraven har höjts, och där lite äldre medarbetare är oroliga över om de ska få vara kvar. Om det ska finnas plats för dem, när de börjat sakta ner i steget.

Där vidgas bilden från Hallstavik och Pappers avdelning 68 till att handla om samhällsutvecklingen i stort, där det är svårt att få ihop krav på ständigt högre effektivitet med krav på att vi också ska jobba längre. Hur ska det gå till?

Men det är inte nostalgi Kalle Güettler ägnar sig åt. Han lyfter också fram det som inte var bättre förr, med alkoholproblem, medarbetare som kom påverkade till jobbet och en betydligt lägre medvetenhet om miljöproblem och utsläpp.

Det är en intressant bok, som berättar om den stridbara och starka fackklubben, men också om hela samhället Hallstavik, som förändras under de år som skildras. Boken riktar också blicken mot framtiden, där en del av rösterna är tveksamma till brukets förmåga att överleva på sikt, medan andra är mer positiva. En arbetsplats som setts som tryggheten själv har blivit något betydligt osäkrare unde de 25 år som gått.

Boken "En fackförening, ett samhälle, en fabrik" är ett gediget arbete, där det känns som om Kalle Güettler velat vara heltäckande och redovisa så mycket som möjligt. Det är en styrka i en jubileumsskrift, som ska fungera som dokumentation för framtiden, men för en mer allmänintresserad läsare kan det bli lite väl detaljerat.

Bildmaterialet håller tyvärr inte samma kvalitet som texten, men sammantaget är det är en intressant bok, där Kalle Güettler lyckas hålla balansen mellan sitt uppdrag och sin oberoende röst.

Framför allt behåller han blicken på människan, både i samhället och på arbetsplatsen, när han skriver om förändringarnas år. Vad som händer med oss när kraven höjs och grupper ställs mot grupper.

Tankar som han ringar in med frågan: "Vilken kurs har människovärdet i dagens klassamhälle?"

Det är en fråga som är väl värd att tänka på.

Läs mer: Intervju med Kalle Güettler och Aleksandar Srndovic

Ny bok:

En fackförening, Ett samhälle, En fabrik

Pappers avdelning 68 Hallstavik, 1990-2015

Kalle Güettler

Mer läsning

Annons