Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer Marlon James prisvinnande succéroman på svenska: "Historien exploderade"

Det började med en enkel fråga och slutade med en 750 sidor lång roman om en nation. I "En kort krönika om sju mord" skildrar Bookerpristagaren Marlon James en extremt turbulent tidsperiod i Jamaicas historia.

Annons

Marlon James är den förste jamaicanske författaren som har tilldelats Bookerpriset. Nu kommer hans tegelsten

Hans egen beskrivning är lika lakonisk som stilen i den minst sagt hårdkokta romanen.

– En liten historia exploderade och blev en stor berättelse – bara för att jag ställde frågor.

Den jamaicanske författaren Marlon James hade länge gått och funderat över att skriva något om attacken mot reggaelegendaren Bob Marley 1976. Två dagar före Marleys planerade fredskonsert i det politiskt turbulenta Kingston trängde sig en grupp unga män in i sångarens hus och sköt och skadade honom, hans manager och fru, Rita.

– Jag startade med situationen som jag kände till rätt bra, om hur de här pojkarna försökte döda Bob Marley, men när jag började ställa djupare frågor blev svaren mer och invecklade. Den första frågan var: Hur kunde de här fattiga killarna, som knappt kunde läsa, få tag på vapen?

Svaret på frågan fick en veritabel dominoeffekt.

– När jag började följa den tråden hamnade jag på amerikanska ambassaden och sedan fortsatte det till CIA och det kalla kriget och plötsligt pratar vi om presidenter, spionbossar, drogbaroner och kokainkorridoren till Amerika.

"En kort krönika om sju mord" är inte alls kort, den omfattar långt fler än sju mord och följer mer än 70 olika huvudpersoner under ett tidsspann mellan 1959 och 1991. Språket är dessutom uppblandat med patois, den form av kreolspråk som talas på Jamaica. Marlon James gör det inte lätt för läsaren – men tycker heller inte att han ska behöva göra det.

– Jag skriver inte böcker utifrån läsarens förväntningar. Och världen har blivit så van vid Bob Marley, vid reggae och den jamaicanska kulturen via musik och filmer att jag inte tror att det är lika svårbegripligt nu som för 30 år sedan.

Komplexiteten i berättelsen förhindrade inte juryn för det brittiska prestigefyllda litteraturpriset Bookerpriset att ge 2015 års pris till Marlon James. Därmed blev han den förste jamaicanen som har fått priset och den andre karibiske författaren, efter VS Naipaul.

Vid det här laget har boken givits ut på 25 språk, däribland svenska.

– Det är väldigt kul och jag hoppas att det ska göra folk nyfikna på mer jamaicansk och karibisk litteratur. Det finns en hel våg av nya författare från det området just nu, som till exempel Nicole Dennis-Benn, Kei Miller, Ishion Hutchinson, Safiya Sinclair och Naomi Jackson, säger han.

Marlon James själv bor sedan ett antal år tillbaka i Minneapolis i USA, där han undervisar i kreativt skrivande. I en uppmärksammad krönika i New York Times 2015 kom han ut offentligt som homosexuell, något han aldrig hade vågat göra under åren i Jamaica. I boken brottas också flera av personerna mot omgivningens fördömande inställning till "batty-boys".

– Jag var inte nervös inför mottagandet av boken i Jamaica. Man kan inte skriva en bok i ett tillstånd av rädsla för då kommer det att förgifta själva berättelsen. Som författare måste du vara modig, du måste ge dig rakt in i kärnan av det du skriver om utan att bry dig om vad andra tycker. Men i slutänden fick jag ett underbart mottagande, ett nästan oväntat underbart mottagande.

Våldet i boken är stenhårt och rått, men pistolkulornas "pap-pap-pap" får kännbara konsekvenser även för läsaren.

– För mig har det varit väldigt viktigt att poängtera att våldet alltid lämnar något efter sig. Det lämnar människor med en känsla av förlust, det för med sig förödelse och plåga. Våld är inte en Bruce Willis-Arnold Schwarzenegger-film där de kan döda 50 personer och sedan gå vidare och kyssa tjejen. Det är 50 bröder, eller 50 fäder, eller 50 söner som ligger där döda. I romanen tvingas man tänka på dem på det sättet.

Sedan "En kort krönika om sju mord" kom ut har Marlon James börjat skriva på något helt annat. Nästa år publiceras den första delen i en stor fantasytrilogi som tar sin utgångspunkt i traditionell afrikansk mytologi. Någon har beskrivit det som en afrikansk "Sagan om ringen" och läsarna kommer förhoppningsvis att gilla blandningen av äventyr, humor och skräck, säger han.

– Och om inte det räcker så kan jag berätta att det finns en hel massa monster, häxor, vampyrer, varulvar, magiska ormar och till och med en drake med i berättelsen.

Sara Ullberg/TT

Mer läsning

Annons