Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgörs vem som blir årets Dalasolist

/
  • Finalisterna i årets Dalasolist möts i Kristinehallen, Falun 26 april klockan 19.00.

För tredje året i rad ska årets unga Dalasolist utses – priset är ett soloframträdande med Dalasinfoniettan.

Annons

Dalasolist är en tävling för studerande vid Musikkonservatoriet Falun där förstapriset består av en konsert med Dalasinfoniettan senare i år och solistdelen av Seth Karlsson-Priset. Priset delades ut första gången 2015. Då vann sopranen Annika Sandberg från Stockholm, förra årets vinnare blev cellisten Madeleine Fransén från Svärdsjö. Priset är instiftat med hjälp av donationer av Seth Karlsson, som var musikjournalist vid Falu-Kuriren. Priset är ett tvådelat stipendium, en del går till en solist – instrumentalist eller sångare – och en del går till en kompositionselev. Kompositionspriset delas ut senare i år.

Tävlingen är ett samarbete mellan Musik i Dalarna och Musikkonservatoriet Falun. Deltävlingar med 14 deltagare har skett inför en jury bestående av musiker ur Dalasinfoniettan. Fem finalister har nu valts ut som möts i Kristinehallen, Falun 26 april klockan 19.00 inför samma jury och publik.

– Det är helt unikt och fantastiskt generöst av Dalasinfoniettan att låta en ung musiker, så här tidigt i utbildningen, få framträda som solist med en professionell orkester. Betydelsen det har för unga konstskapare är enorm, säger Gabriel Lindborg, rektor vid Musikkonservatoriet Falun, i ett pressmeddelande.

Även publiken kommer att få vara med och rösta fram sin favorit, som därmed får Publikens pris.

LÄS MER: Sandberg sjöng sig till vinst i Dalasolist.

LÄS MER: Välförtjänta finalister i årets Dalasolist.

Mer läsning

Annons