Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmalmstorgsdramat blir opera i Vattnäs Konsertlada

I sommar ges "Kärlekskriget" i Vattnäs konsertlada, men redan nu är det klart att det även nästa sommar blir premiär för en nyskriven opera i ladan - en opera baserad på Norrmalmstorgsdramat.

Annons

Norrmalmstorgsdramat i Stockholm blir opra i Vattnäs 2018 med bland andra Pers Anna Larsson.

Under fem dagar i augusti 1973 pågick dramat i Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm där fyra bankanställda togs som gisslan. Dramat gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet med innebörden att offret börjar sympatisera med förövaren. Nu blir Norrmalmstorgsdramat opera med premiär i Vattnäs Konsertlada sommaren 2018.

– Det här är en idé vi burit med oss i flera år. Men det är först nu vi realiserar den. Vi sökte en händelse som många kan relatera till. Händelserna vid Norrmalmstorg har så mycket dramatik i sig. Sverige stod stilla under fem-sex dagar, säger Göran Eliasson, operachef för Vattnäs konsertlada.

LÄS MER: Vattnäs konsertlada samarbetar med Witt-Brattström

Göran Eliasson gör rollen som Clark Olofsson.

Librettot skrivs av dramatikern, regissören och koreografen Patrik Sörling, Han vill skapa ett drama som "behandlar de komplicerade psykiska mekanismerna under extrem stress."

För musiken står Albert Schnelzer, som här gör sin debut som operakompositör.

– Han sa ja på en gång, han tilltalades av berättelsen och det mindre formatet, med bara 14 musiker, säger Göran Eliasson som kommer att göra Clark Olofsson i operan.

– Men han blir ingen hjälte i den här operan. Berättelsen ska lyfta fram de som togs som gisslan och deras upplevelser under och efter händelsen. Gisslandramat på Norrmalmstorg var ett fruktansvärt brott som gav offren men för livet samtidigt som en av brottslingarna kunde dupera både media och allmänhet och nästan framstå som hjälte. säger Göran Eliasson som driver Vattnäs tillsammans med sin hustru, operasångerskan Pers Anna Larsson.

– Vi vill skapa angelägen samtida opera som är ett självklart komplement till annan samhällsdebatt, säger Pers Anna Larsson som gör en av kassörskorna.

Librettot skrivs av Patrik Sörling.

Den 6 juli i år uruppförs "Kärlekskriget" av Paula af Malmborg Ward och Mathias Clason, en opera baserad på Ebba Witt Brattströms uppmärksammade roman.

Anna Larsson och Göran Eliasson är mottagare av årets Jussi Björling-stipendium för sina insatser för operaverksamheten i Dalhalla och Vattnäs. Operan om Norrmalmstorgsdramat produceras av Fal Parsi Produktion AB på uppdrag av Stiftelsen Vattnäs Konsertlada.

Clark Olofsson förs till Kreditbankens lokaler på Norrmalmstorg i Stockholm på begäran av bankrånaren Jan-Erik Olsson, Norrmalmstorgsdramat.

Mer läsning

Annons