Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfull Bingsjöstämma

/
  • Början på dagen bjöd på ett gråmulet duggande över Bingsjö men när det vankades invigning i går eftermiddag lättade det något och tillslut sprack solen igenom en smula.
  • Regnskydd. Hjort Melvin Höglund hade förberett sig för hällregn i sin egentillverkade keps av näver.
  • Mötet är stämmans kärna. – Man åker hit år efter år och hoppas att de andra också ska dyka upp, sade Joakim Larsson (i mitten) som i går eftermiddag hade samlats med några vänner för en stunds fiolspel i ett tält.
  • Pojkar med erfarenhet. Bingsjöpojkarna var med och invigde årets upplaga av Bingsjöstämman med vackert spel.

Annons

Se webb-tv! Julafton för spelmännen

- Buskspelet är stämmans kärna. Det skulle bli väldigt tyst i skogen om bara de bästa fåglarna fick sjunga. I Bingsjö får alla vara med och spela.

Det sade spelemannen Kungs Levi Nilsson när han invigde Bingsjöstämman i går. Och bland tält och husbilar på Bingsjös grönskande campingområde fanns alla de som kunde vittna om att just mötet är stämmans själ, dess livsgivande ådra.

- Man åker hit år efter år och hoppas att de andra också ska dyka upp. Man vet var folk brukar bo på campingen och håller koll på om de kommer tillbaka, sade Joakim Larsson från Mora.

Tillsammans med ett tiotal vänner från Malung, Leksand, Växjö och Mora hade han bänkat sig i ett tält för en stunds fiolspel på eftermiddagskvisten.

- Det roliga med Bingsjöstämman är inspirationen, att få träffas och att få spela ihop, konstaterade Annika Nygard, också hon från Mora.

Om förra årets Bingsjöstämma badade i sol så såg det på onsdagen vid lunchtid mörkare ut. Men lagom till att Kerstin och Bernt Lindströms första bockhornstoner ljöd över invigningspubliken började molnen maka på sig och solstrålarna letade sig igenom.

Vid invigningen uppmärksammades Bingsjöstämman som Sveriges första spelmansstämma att ha blivit miljödiplomerad av Håll Sverige rent. En miljöpolicy med riktlinjer om sophantering, miljövänliga transporter och nära miljövänlig handel styr numera föreningens arbete.

Pål Olles fiol-stipendium som förra året gick till Stockholmsbördiga Anna Lundgren tilldelades i år Isabell Hellström från Rättvik. Hon blir nu den som med sitt spel ska vårda Pål Olles gamla fiol under det kommande året.

- Stipendiet är ju väldigt uppmärksammat så jag blir förstås jätteglad. Det är en stor ära, sade Isabell som just avslutat sina studier vid folkmusiksgymnasiet i Rättvik och nu ser fram emot att spela fiol och sopransaxofon vid Sjöviks folkhögskola i höst.

Totalt spelade drygt 20 spelmanslag från bland annat Dalarna, Sandviken och Norge på fyra dansbanor på onsdagskvällen. Uppträdde gjorde dessutom folkmusiker som Kalle Almlöf, Maria Röjås och Jonny Soling.

Mer läsning

Annons