Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regntunga skyar och uppskattat mellansnack

/
  •  Foto: Lars Dafgård
  • Sista gången. Med tre föreställningar i Dalhalla avslutar Björn Skifs den sex månader långa turnén med

Annons

Musik: Storbandsjazz/Pop/Rock

Björn Skifs

Dalhalla, Rättvik, 7/7

Publik: 4000 (fullsatt)

I januari var det premiär i Falun. Sex månader senare och fem mil längre norrut är det turnéavslutning med två utsålda konserter och en extrainsatt nästintill utsåld konsert för "Fyra decennier med Björn Skifs".

Nu innehåller ju föreställningen låtar från betydligt fler decennier än så. Främst i första akten, där materialet från de senaste två

skivorna finns. Säg det i toner och Regntunga skyar blandas med ett uppskattat mellansnack om uppväxten i Vansbro.

Låtarna från fler än fyra decennier är visserligen oklanderligt framförda, men till förväxling lika för den som själv inte själv var

med på den tiden, i tempo och i ton. Och när Skifs försöker få med sig publiken i handklapp, lyckas det bara i sisådär 15 sekunder.

Regnet fortsätter falla över Dahalla när Björn Skifs äntrar scenen i andra akten. Men det blir plötsligt en förväntan i kalkbrottet.

-Nu blir det andra tongångar, säger Skifs glatt och möts av jubel av publiken. Det märks att de väntat på något annat än storbandsjazzen.

Och publiken har inte väntat förgäves. Björn Skifs avverkar de fyra decennierna med egna hits och covers på andras. Gitarrspelet och

spelglädjen i akustiska versionen av "Härligt, härligt" gör att regnet plötsligt känns väldigt avlägset. Och till och med "Håll mitt

hjärta" känns återigen njutningsfull efter att långsamt ha plågats till döds i 142 veckor på Svensktoppen.

I Hooked on a feeling slutar äntligen regnet, men tyvärr blir Skifs återigen en Paul Anka-wannabe och spelar halva låten i swing-version. Men publiken förlåter när de i extranumret får sjunga Michelangelo så det hörs ända till Långbryggan.

Det blir en mäktig stämning i Dalhalla. En stämning som pekar ut vägen mot vad Björn Skifs borde (och ska) syssla med härnäst. Han ser ut att ha riktigt roligt därnere på scenen. Kanske är det för att han vet att det bara är en konsert kvar innan han får satsa på rocken igen.

Mer läsning

Annons