Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grycksbokompositörens opera sätts upp igen

Helena Munktells opera ”I Firenze” har legat ospelad i 125 år – nu uppförs den i Berwaldhallen.

Annons

Kompositören Helena Munktell föddes på Grycksbo herrgård 1852. Nu spelas hennes opera ”I Firenze” för första gången på 125 år.

Den Grycksbofödda kompositören Helena Munktells enaktsopera ”I Firenze” hade urpremiär på Stockholmsoperan våren 1889. Det var första gången en opera av en svensk kvinnlig tonsättare spelades på Kungliga Operan. Men trots ett varmt mottagande av både kritiken och publiken har ”I Firenze” legat ospelad sedan början av 1890-talet.

Nu tas den upp igen. Den 9 juni framför Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och en rad solister för första gången på ett och ett kvarts sekel ”I Firenze”. Konserten hålls i Berwaldhallen under ledning av Dalasinfoniettans tidigare chefsdirigent Tobias Ringborg.

Hur kommer det sig att ”I Firenze” inte spelats på över ett sekel?

– Det har nog helt enkelt med kanoniseringsprocessen att göra, säger Juvas Marianne Liljas, docent i musikpedagogik och universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Högskolan Dalarna. Det tar hundra år innan något får genomslag. Det var dessutom ovanligt med kvinnliga tonsättare på den tiden.

Helena Munktell (1852–1919) var känd under sin livstid, men hade lättare att få sin musik spelad på kontinenten än i Sverige. Hon var ledamot i Kungl. Musikaliska akademien och en av Föreningen Svenska Tonsättares stiftare.

Vilken roll har Helena Munktell spelat i den svenska musikhistorien?

– Hon har haft stor betydelse för kvinnors möjlighet till högre utbildning i musik i Sverige, berättar Juvas Marianne Liljas. Hon är sprungen ur salongskulturen i Falun under 1800-talet där Munktellska salongen, grundad av hennes far, var central. Det var ett sammanhang som gjorde det möjligt för henne och andra kvinnor att fördjupa sig i sitt musikintresse.

”I Firenze”, som utspelar sig i en konstnärsateljé i Florens på 1400-talet, framförs i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen den 9 juni kl 19. Konserten inleds med Helena Munktells dramatiska orkesterverk ”Bränningar”, en symfonisk havsskildring från 1890-talet.

Hela konserten kommer också att sändas i Sveriges Radio P2 den 21 oktober kl 19.

LÄS MER: Munktells verk i Konserthuset

I Firenze

Opera av Helena Munktell

9/6 kl 19, Berwaldhallen, Stockholm

Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören

Dirigent: Tobias Ringborg

Mer läsning

Annons